bernicemodulyss3persa.jpg

EVENT  
FM Magazine 38 – mei 2024
1 jaar Belgische kunst voor modulyss op FM-Day

Tijdens FM-Day exposeerde kunstverhuurzaak Bernice uit Temse. Bezoeker Kira Nuyts, Project & Sales Advisor bij modulyss, mag samen met enkele collega’s voor een bedrag van 3.000 euro huurwaarde aan kunst uitkiezen binnen het Bernice-portfolio.

dsc1982.jpg

EVENT  
FM Magazine 38 – mei 2024
FM Day 2024

Het is allicht niemand ontgaan dat het vakgebied voortdurend verbreed, dat steeds meer specialisaties samenkomen onder de koepel van Facility Management. Dat was precies wat de FM Day 2024 perfect weerspiegelde.

belfatesimoniallievendebafacility.jpg

LEDEN AAN HET WOORD  
FM Magazine 38 – mei 2024
Testimonial --- Lieven Vandriessche, Facility Manager Deba Facility nv

Lieven Vandriessche werkte jaren in de schoonmaaksector, algemeen erkend als de onontbeerlijke basisservice binnen de facilitaire dienstverlening. De talrijke contacten met Facility Managers aan klantzijde openden de brede wereld van Facility Management als vakgebied. “Het was de rijke afwisseling van het vakgebied die me aansprak om de overstap te maken” blikt Lieven Vandriessche terug.

fcofmmagyoungbelfavincentguilleuxeurospacecenter2024helbfm.jpg

YOUNG BELFA  
FM Magazine 38 – mei 2024
“De Master in FM van HELB is een echte meerwaarde!”

Vincent Guilleux is een jonge student Facility Management van… 53 jaar! Na een gevarieerde loopbaan die begon in zijn geboortestad Angers, volgt deze Franse patissier sinds oktober de nieuwe alternerende masteropleiding FM, in het leven geroepen door HELB. En hij vindt het geweldig!

kinbrand21047.jpg

PODCAST  
FM Magazine 38 – mei 2024
Een werkzaam kantoor is meer dan de som van ontwerp en meubelkeuze

De kantoorinrichting in het algemeen en de werkplekontwikkeling in het bijzonder, dragen in grote mate bij tot het welzijn van de medewerkers. Het gaat daarbij om meer dan ergonomie. Kinnarps heeft sinds de post-pandemieperiode heel wat veranderingen gedetecteerd bij de noden en vragen rond hedendaagse kantoorinrichting.

studiodar72dpi24.jpg

PODCAST  
FM Magazine 38 – mei 2024
“Een goed werkplekconcept functioneert als een bijenkorf”

Studio Dar, voorheen Eff3ct, heeft zijn nieuwe naam niet gestolen. Net als in een bijenkorf gonst het er van de bedrijvigheid en creativiteit. De viering van het 10-jarig bestaan in september 2023, de verhuis van Vilvoorde naar Leuven, de nieuwe branding en naamsverandering brachten een heuse dynamiek mee binnen het bedrijf dat onder de noemer ‘Elevating workplaces’ ook zijn eigen werkomgeving transformeerde. Gerd Steegmans (workplace strategist en managing director Studio Dar): “Wij zijn zelf ambitieus en werken graag met ambitieuze bedrijven die dat stapje verder willen gaan om het verschil te maken. We zijn in ons sas als we een nieuwe context creëren waarin een community kan bloeien.”

badgeslotsimonsvoss05.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 38 – mei 2024
Samenwerking tussen SimonsVoss en Belintra-ScanModul® voor veilige medicatiedistributie

Al geruime tijd is de zorgsector een van de belangrijkste markten voor SimonsVoss. Belintra, een pionier op het gebied van beveiligde medicatiedistributie, heeft nu ook een samenwerking gesloten met SimonsVoss. Onze badgetechnologie is geïntegreerd in de medicatiewagens van Belintra. Hierdoor krijgt elke zorgverlener met zijn persoonlijke badge toegang tot de medicatie, wat de veiligheid van alle betrokkenen aanzienlijk verhoogt.

vincifacbeerselstookplaatssporthal.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 38 – mei 2024
VINCI Facilities laat gemeente Beersel 2,6 GWh energie besparen

Vijf jaar geleden ging de gemeente Beersel een onderhouds- en energieprestatiecontract (OEPC) aan met VINCI Facilities. Hiermee wou het bestuur de uitdagingen van de klimaatverandering en de stijgende energieprijzen aanpakken. Vijf jaar en 25 ingrijpende maatregelen in gemeentelijke gebouwen later werd er reeds 2,6 GWh energie bespaard. Lees 550 ton minder CO2-uitstoot of het aanplanten van 22.000 nieuwe bomen.

ercofmopeningbrusselclusters.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 38 – mei 2024
Vraag naar flexibele verlichting met individuele behoeftes stijgt

In het koninklijk pakhuis van Tour & Taxis in Brussel opende ERCO Lighting een nieuw belevingscenter. In de hoge, strakke ruimte met industriële look en state of the art interieurconcept komt de architecturale verlichting van ERCO Lighting perfect tot zijn recht. Het nieuwe kantoor is opgebouwd rond het licht, en toont de verschillende clusters waarin ERCO actief is: musea, galerijen en religieuze gebouwen, publieke gebouwen, outdoor projecten & high-end kantoren. Ook voor de Facility Manager een voorname inspiratiebron.

bomalrccleaning_1.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 38 – mei 2024
BOMA viert 50 jaar: Let’s rethink cleaning

In 2024 viert BOMA 50 jaar toewijding aan oplossingen die simpel, slim en leuk zijn. “Ons motto ‘Keep it simple’ betekent dat we voor elke schoonmaak-uitdaging een zo eenvoudig mogelijke oplossing bedenken”, zegt Gert Bresseleers, CEO van BOMA. “Elke Facility Manager wil grip krijgen op zijn of haar schoonmaakkosten. Onze aanpak ‘Let’s rethink cleaning’ geeft praktische tips waarmee hij of zij impact kan creëren. De grootste impact maken we samen. Een gezonde balans tussen Planet, People en Profit zorgt voor echte waardecreatie.”

26032024resound182.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 38 – mei 2024
Re-Sound lanceert duurzame en closed loop akoestische wandpanelen

Recent nam Aaron Thierens, een 23-jarige ondernemer-student, met Re-Sound deel aan FM-Day. Hiermee werkte de zaakvoerder van dit in 2021 opgerichte bedrijf – dat duurzame en ecologische akoestische wandpanelen ontwikkelt en op de markt brengt – aan de exposure van zijn start-up. Vooral de nieuwe akoestische scheidingswand Divide stond in de kijker.

dobitetexlr14.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 38 – mei 2024
Een volledige ‘workplace experience’ op één platform

De werkvloer werd de voorbije jaren steeds meer gediversifieerd en gedigitaliseerd. Het gevolg is echter dat heel wat facility managers vandaag verloren dreigen te lopen in de wirwar van applicaties voor onder meer het beheer van flexwerkplekken en vergaderzalen, het aansturen van digitale schermen en het registreren van bezoekers. Het kan nochtans eenvoudiger. Door alle functionaliteiten in één platform te bundelen, biedt het familiebedrijf DOBIT, gespecialiseerd in digitale oplossingen voor zowel retail als kantoor, de mogelijkheid om de hele werkplek op een efficiënte manier te beheren.

2_11.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 38 – mei 2024
Vander Elst – Full-service partner voor de facility manager

Vander Elst is importeur van kwalitatief elektronisch installatiemateriaal en totale elektrificatie-oplossingen en bedient installatiebedrijven, projectontwikkelaars, bouwheren en groothandels. De focus ligt op ontzorging, met raad en daad. Ruim 40 jaar ervaring wordt gecombineerd met digitale dienstverlening en kennisoverdracht.

bozarcfmfietsenstallingenaandachtspunten.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 38 – mei 2024
Overdekte fietsenstallingen: brandveilig, future- en vandalismeproof (FM)

BOzARC breidt haar assortiment fietsenstallingen voor de B2B-markt verder uit. Naast de intern ontwikkelde en geproduceerde aluminium fietsenstallingen op maat, met een gebogen dakstructuur bestaande uit massief polycarbonaat, brengt de overkappingsspecialist uit Aartselaar nu ook fietsenstallingen uit gegalvaniseerd staal, voorzien van een plat dak, op de markt.

mikoalmavzweversys2pers.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 38 – mei 2024
“Met Eversys hebben we de alleskunner onder de koffiemachines”

Vorig jaar ging Alma vzw op zoek naar een nieuwe partner voor de koffievoorziening in haar studentenrestaurants en koffiebars op verschillende campussen in Leuven. De keuze viel op Miko Coffee Service. “Puro Fairtrade koffie sluit perfect aan bij onze duurzame visie”, zegt Tom Mestdagh van Alma. “Nieuw voor ons was Eversys. De mogelijkheden die deze koffiemachine biedt, vonden we bij geen enkele andere koffieleverancier terug.”

fmstardekkadviserend.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 38 – mei 2024
Stardekk wil de volledige guest journey coveren

Met ruim 3.000 klanten in meer dan 55 landen is Stardekk, dat cloud-based software voor hotels op de markt brengt, niet enkel meer in de Benelux, maar in West-Europa en zelfs wereldwijd actief. Sinds februari 2024 heeft het de krachten gebundeld met Lighthouse. “Terwijl Stardekk meer in de kern van het hotelgebeuren zit en de operationele kant voor zijn rekening neemt, genereert Lighthouse commerciële- & data-inzichten. Zo creëren we een unieke win-win in de branche en coveren we de volledige guest journey”, zegt Stijn Provoost, Marketing Team Lead bij het Brugse Stardekk.

fmcarrierrentalsystemsbackbone.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 38 – mei 2024
Carrier Rental Systems ontzorgt Facility Manager

Voor HVAC hoeft Carrier – als vooraanstaande fabrikant op wereldvlak – geen introductie meer. Binnen haar totaalservice biedt ze met haar afdeling Carrier Rental Systems een brede waaier aan oplossingen voor tijdelijke installaties voor koeling en verwarming (industrie, tertiair en bij evenementen). In ons land opereert Carrier Rental Systems vanuit Dilbeek. “Carrier heeft een professionele visie op het HVAC-totaalplaatje en is een volwaardige gesprekspartner – met een sterke adviserende rol – voor de Facility Manager”, aldus Jori Beukman, sinds eind vorig jaar Sales Manager Rental Benelux bij Carrier.

markantidealewerkplekcity2.png

REPORTAGE  
FM Magazine 38 – mei 2024
Met de City Collectie en Workways creëer je een ideale werkplek

Niet enkel onze manier van werken, ook onze werkplek inrichting verandert continu. Markant wil dynamische en flexibele werkplekken creëren. Met de City Collectie kan men zelf een stoel ontwerpen, perfect in de lijn van zijn of haar smaak en interieur, en met Workways eindeloos vormen, stoffen en kleuren combineren.

businesspeoplemeetingandlooktabletfordiscus20231127053440utc.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 38 – mei 2024
Certificatie en audits: een continue kwaliteitstool

In dit artikel bekijken we de verschillende categorieën van niet-conformiteiten en de specifieke opvolging die deze vereisen.

75757896industrieleventilatieenairconditioningpijpmetrookenbrand.jpg

EVENT  
FM Magazine 38 – mei 2024
Brandveiligheid voor Facility Managers

Op woensdag 13 maart 2024 organiseerde belfa een webinar rond brandveiligheid in samenwerking met Platinum partner Vinçotte, dienstverlener op het vlak van inspectie, certificatie, conformiteitsevaluatie en opleiding. Een onderwerp dat vele Facility Managers bezighoudt, wat bleek uit een ruim 60-tal inschrijvingen voor deelname.

provinciehuis2.jpg

FM@WORK  
FM Magazine 38 – mei 2024
“Het provinciehuis is een van de grootste passiefkantoren in de Benelux”

Toen Koen Van Haelst (46 ) in 2009 bij de provincie Antwerpen begon, stond hij meteen voor een huzarenklus: een stuwende rol opnemen voor de bouw van een nieuw compact en duurzaam provinciehuis. Dat torent nu als een icoon temidden een nieuwe groene long van 23.000 m2 tussen de Harmoniestraat en de Koningin Elisabethlei in de Antwerpse binnenstad. Als directeur Facilities & Maintenance stuurt hij verschillende teams aan, die elk een eigen facilitaire specialiteit hebben.