pietersanders.jpg

FM@WORK  
FM Magazine 35 – september 2023
“47% van onze vloot is momenteel volledig elektrisch”

We ontmoeten Pieter Sanders (49) op de maatschappelijke zetel van delaware Belux in Kortrijk. In de acht jaar dat hij er werkt als sr fleet en facility manager voor België en Luxemburg werd elk jaar wel een nieuw kantoor geopend of heringericht, waarbij het vooral belangrijk is dat de medewerker zich thuis en goed voelt. Wat de vloot betreft, die ongeveer 1.600 wagens telt, ligt de focus resoluut op elektrisch: “Wij opteren bewust voor de duurzame keuze en niet de fiscale.”

fmmagwendywanging.jpg

LEDEN AAN HET WOORD  
FM Magazine 35 – september 2023
Wendy Wang – Facility Services Expert au sein de l’équipe Corporate Real Estate & Facility Services d’ING -

Aujourd’hui, la gestion facilitaire nécessite une vraie polyvalence. Wendy Wang en est la preuve vivante. L’experte en Facility Services de ING est sur tous les fronts : éco-responsabilité, bâtiments, bien-être du personnel…

shesgreatassettothecompany20230201210533utc.jpg

YOUNG BELFA  
FM Magazine 35 – september 2023
SDG’s: je kent ze wel, toch?

De SDG’s of Sustainable Development Goals krijgen eens alsmaar prominentere rol binnen facility management. Denk maar aan de ontwikkeling van nieuwe gebouwen, de catering van het bedrijfsrestaurant en zelfs het welzijns- en personeelsbeleid binnen de (facilitaire) organisatie. De 17 SDG’s zijn gebaseerd op vijf fundamenten: people, planet, prosperity, peace en partnerships. Ze voeden duurzaamheid, duurzame ontwikkeling en duurzame bedrijfsvoering. Dit zowel doorheen de organisatie als het facility management van de organisatie. In deze bijdrage focussen we op SDG 4, 6 en 12.

1f_2.jpg

COMPANY SPOT  
FM Magazine 35 – september 2023
SafeZone zorgt voor veiligheid voor alle medewerkers, altijd en overal

Beste facility manager, stel je een nood- en veiligheidsbeheer voor waarmee je van alle medewerkers hun beschikbaarheid en exacte locatie kan bekijken, vrij met hen kan communiceren, hun interventie kan coördineren, bevestiging kan krijgen van de uitgevoerde taken en al meteen nieuwe opdrachten geven… en dit in real-time!

ingeniumbimvisibleinformatie.jpg

COMPANY SPOT  
FM Magazine 35 – september 2023
BIMvisible app helpt de Facility Manager tijd en geld besparen

Met BIMvisible lanceert studiebureau Ingenium een onmiddellijk inzetbare app die techniekers in staat stelt sneller en efficiënter te werken. “Met behulp van augmented reality worden technieken (inclusief informatie), verborgen achter plafonds en muren, zichtbaar op basis van het BIM-model”, zegt Francisco Baeten, Business Development Manager BIMvisible bij Ingenium. “De app en de digitale kluis faciliteren ook het werk van de gebouwbeheerder.”

meethetoutdoorbackpackpegasus.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 35 – september 2023
Backpack technologie brengt ook outdoor omgeving volledig in kaart

Om outdoor omgevingen in kaart te brengen schakelde MEET HET reeds drones, (on)bemande vliegtuigen en mobile mapping systemen in. Met de hoogtechnologische backpack, uitgerust met externe sensoren, werd een efficiënte, aanvullende technologie ontwikkeld, waarmee zowel van mensvriendelijke als gevaarlijke outdoor omgevingen een digital twin kan worden gemaakt.

mutectompetersteam.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 35 – september 2023
Een centrale facilitaire dienst in een onderneming is cruciaal

“De energiecrisis heeft voor een exponentiële groei gezorgd omwille van de verhoogde installatie van zonnepanelen”, zegt Tom Peters van Mutec, een verticaal geïntegreerd bedrijf uit de Willy Naessens Group, gespecialiseerd in industriële platte daken, voor de groep en voor derden. “Door onze groei op de renovatiemarkt, kruisen we steeds meer het pad van de Facility Manager.”

rel202306cssi4.jpg

DUURZAAMHEID  
FM Magazine 35 – september 2023
Relieve Furniture geeft kantoormeubilair een tweede leven

Soms staat een deeltje van de CO2-winst in een hoekje waar je het niet verwacht, met name dat van het niet meer gebruikt kantoormeubilair. “Door die items via ons platform aan te bieden aan non-profit-initiatieven of kleinere ondernemingen, komen ze terecht bij organisaties die er wél nog iets aan hebben en draag je bij aan de circulaire economie”, vertelt Jeremy Van Mullem, founder van Relieve Furniture.

xlgjuillet2023hd5136.jpg

INTERVIEW  
FM Magazine 35 – september 2023
‘Als schoonmaakbedrijf moet XLG het voorbeeld geven op het gebied van ESG’.

XLG is volop bezig met het ontwikkelen van zijn ESG-filosofie. Het doet dit via een aantal toonaangevende maatregelen en projecten, en met de medewerking van adviesbureaus zoals W Agency, D-Carbonize en eBloom. Michel Jadoul, Business Unit Manager Facility voor de regio Brussel-Brabant-Henegouwen, getuigt van de ondernomen inspanningen om de ESG-strategie te verspreiden in de schoonmaakgroep. En daarbuiten.

netzeroandcarbonneutralconceptshandsholding20230627225158utc.jpg

INTERVIEW  
FM Magazine 35 – september 2023
“Vinçotte zet zich samen met zijn klanten volop in voor een toenemend veilige en efficiënte duurzame samenleving”

Vinçotte, in 2022 overgenomen door de Kiwa Group, heeft ambitieuze doelstellingen vooropgezet op het gebied van duurzaamheid, hernieuwbare energie en veiligheid. Steve Capelle, Head of Sales Building, en Christelle Binamé, Corporate Communication & Sustainability Manager, lichten de strategie van het certificeringsbedrijf toe.

markantworkwaysdesk.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 35 – september 2023
Workways voor een flexibele en duurzame werkplek

Onze manier van werken verandert, net als ons idee over hoe een werkplek eruit moet zien. En die verandering is continu. “Markant wil een dynamische werkplek creëren. Met Workways lanceren we een flexibele, duurzame meubelcollectie die mee evolueert met de behoefte van de gebruiker”, zegt Peter Van Snick, Country Manager van Markant. “Workways is een conceptprogramma dat een complete inrichting kan verzorgen: S2S desk, S2S vergadertafel, modulaire seating en kastelementen, open wall dividers en mobiel element voor TV en whiteboard.

arcweldinginconstructionarea20221206232329utc.jpg

DOSSIER  
FM Magazine 35 – september 2023
De vuurvergunning

Dit is vooral het geval bij lassen, slijpen, snijden, thermisch strippen of zelfs het heet aanbrengen van een waterdichte coating. De lijst van technieken en situaties met een hoog risico is lang. Voorbeelden van brand tijdens of na dit soort werkzaamheden zijn helaas veelvoorkomend.