orgatecalgemeen.jpg

EVENT  
FM Magazine 32 – december 2022
Orgatec 2022: flexibel – smart – duurzaam

Orgatec, de toonaangevende internationale vakbeurs voor moderne werkomgevingen, is terug van weggeweest. Na de laatste editie in 2018 was het afwachten wat de editie 2022 (25-29 oktober, Keulen) zou geven. Sommige spelers kozen er bewust voor om niet aanwezig te zijn, voor andere was het dan weer een must. Wat volgens ons na een bezoek wel vaststaat is dat flexibiliteit, intelligente oplossingen en duurzaamheid centraal staan in de hybride werkplek van de toekomst.

fotoissadobestock300144034.jpg

COMPANY SPOT  
FM Magazine 32 – december 2022
“Flexibiliteit brengt ook heel wat complexiteit met zich mee”

De covidpandemie, de problemen in de toeleveringsketen, de financiële crisis, de oorlog in Oekraïne… Diverse macro-tendensen volgen elkaar razendsnel op, met een heuse impact op de facility wereld. Hoe kunnen we daar volgens Olivier Jacques (Segment Director ISS – Office) en Karel Ver Elst (Segment Director ISS -Industry) best op inspelen?

dji0166fmadj.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 32 – december 2022
Gerenoveerd dak Keizershallen Aalst klaar voor zonnepanelen

Winkelcomplex Keizershallen is een begrip in Aalst. Twee jaar geleden liet eigenaar Retail Park Aalst bv de voorgevels renoveren. Nu werd het platte dak volledig vernieuwd met het oog op het installeren van zonnepanelen. De firma Mutec uit Waregem – een bedrijf uit de Willy Naessens Group, gespecialiseerd in o.m. industriële platte daken – opteerde voor de UltraPlyTM TPO oplossing van Firestone Building Products die recent de nieuwe naam Elevate kreeg.

glassantenna1.jpg

COMPANY SPOT  
FM Magazine 32 – december 2022
Glas komt de connectiviteit ter hulp

Wave, een interne startup van de AGC groep, gespecialiseerd in glasplaten voor de bouw en de auto-industrie, heeft het connectiviteitsprobleem binnen in gebouwen bestudeerd en een oplossing ervoor gevonden, namelijk door het glas te behandelen. Deze nieuwe soort business heet WAVETHRU en laat radiogolven gemakkelijker door. Omgekeerd, indien men ze wil blokkeren, biedt het bedrijf WAVETRAP aan. Een andere oplossing, Glass Antenna, is gebaseerd op heel mooie glasantennes. Bernard Monville, directeur van Wave, beschrijft deze glasplaten en de voordelen ervan.

ntgratehqkortrijkgevelvlakken.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 32 – december 2022
Landmark ademt duurzaam DNA en design uit

Duurzaamheid, akoestiek en design zijn de kernwaarden van ntgrate. De keuze voor een nieuwe hub op Evolis Kortrijk was dan ook niet toevallig. “Enerzijds is ntgrate een innovatief en exportgedreven bedrijf, anderzijds waren hier reeds partner-bedrijven gevestigd die eveneens sterk design georiënteerd zijn”, aldus Pascal Vantomme, managing director ntgrate. “Deze nieuwbouw moest een landmark zijn die de sfeer van onze nieuwe ntgrate-gids uitademt.”

papyrusbiotechcleaninginnuscience.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 32 – december 2022
Duurzaam schoonmaken anno 2022: keep it simple

Met BioTech Cleaning lanceert Papyrus – samen met haar Nederlands zusterbedrijf Avodesch – een lijn met microbiologische schoonmaakproducten. “De BioTech Cleaning producten sluiten volledig aan bij onze duurzaamheidsvisie en ambities. O.m. voor bedrijven die voor ISO 14001-certificering gaan, kan dit een troef zijn”, aldus Isabelle De Smedt, Business Development Manager Benelux Papyrus nv.

annelies_1.jpg

LEDEN AAN HET WOORD  
FM Magazine 32 – december 2022
“Objectieve opleidingen over recente sectorevoluties”

Het facilitair team speelt vaak een haast onzichtbare rol in de coulissen van organisaties, maar is een onmisbare schakel in het bedrijfsbeheer en het bedrijfsresultaat”, onderstreept Annelies De Moor (projectleider-coördinator Renovatie Zuidertoren, Dienst Logistiek en Financiën). Het belfa-lidmaatschap ziet ze als een opportuniteit om zich te informeren over de laatste ontwikkelingen binnen de sector.

303954delawarexc40rechargelennendescamps.jpg

MOBILITEIT  
FM Magazine 32 – december 2022
Mobility Management – Case delaware

In 2017 werd besloten tot het verkleinen van de ecologische voetafdruk door een nieuwe visie op mobiliteit gecombineerd met een strategische aanpak en deze te verankeren in het Corporate Social Responsibility beleid.

stadgentzonnepanelenlemahieu44766929610090030317698504478486725036589899441131n98eb67original1665668945.jpg

DUURZAAM AANKOPEN  
FM Magazine 32 – december 2022
Stad Gent zet met virtuele Power Purchase Agreement (PPA) in op duurzame aankoopstrategie

Stad Gent won recent een Europese ‘Procura+ Award’ voor het zonnepanelenproject op het dak van Lemahieu Gent aan de Rigakaai. De Stad neemt de opgewekte energie van de 15.000 zonnepanelen integraal af voor gebruik in eigen gebouwen. Beauvent, eigenaar van de PV-installatie, wekt de stroom op en verkoopt die door aan Stad Gent. Gentenaars konden via een burgercoöperatie in het project investeren. We gaan met Sara Verlinde (Stad Gent, Departement Facility Management, Dienst Beleidsondersteuning) nader in op dit pioniersproject met duurzame aankoopstrategie via een virtuele Power Purchase Agreement (PPA).

img6425.jpg

WEX GUEST  
FM Magazine 32 – december 2022
“Co-creatie binnen de driehoek Business-Education-Research”

Net als de slogan van Odisee, ‘dé co-hogeschool’, is Opleidingshoofd Facility Management en docent HRM & Communicatie Tilly Baute doordrongen van co-creatie. En laat dat net één van de uitgangspunten van de WeX stream by belfa zijn. Een inspirerend gesprek over de invulling van de opleiding om aan de actuele noden te voldoen en de cruciale rol van kruisbestuivingen, niet in het minst met het werkveld.

mikokoffieleverancierkoffiemachinesfeer.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 32 – december 2022
Dubbelcheck je koffieleverancier en je koffiemachine

Voor wie op zoek is naar de juiste koffieleverancier, zijn ‘lokaal’ en ‘een snelle en goede service’ de trefwoorden bij uitstek. De juiste koffiemachine zorgt voor productieve dagen op het werk, voorkomt lange wachttijden en geeft zo weinig mogelijk onderhoudszorgen. Met deze korte checklists van Miko Coffee Service maak je een doordachte keuze.

assaabloyfmpulseincedo.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 32 – december 2022
Duurzaam digitaal sluitsysteem voor volledige controle

Met PULSE lanceert ASSA ABLOY een duurzaam digitaal sluitsysteem voor volledige controle, gelinkt aan een flexibel en intuïtief cloud platform. “Een niet-batterijgevoede oplossing waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van een stroombron. De sleutels wekken hun eigen stroom op, wanneer ze in de cilinder worden gestoken”, zegt Koenraad Lafaut, Product Marketing Manager Digital Access Solutions Benelux ASSA ABLOY.