unknown1.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
Werk- en ziekteverzuim, personeelsverloop? Facilitaire tussenkomst gewenst

“Waar het onfris ruikt of stinkt, willen we het liefst zo snel mogelijk weg.” Op plaatsen met geuroverlast gaan mensen lopen, komt er minder vaak bezoek, of vertrekken de medewerkers om elders aan de slag te gaan waar het niet stinkt. Als oorzaak van personeelsontevredenheid staat geurhinder in de top 3. Geurindrukken brengen emoties en herinneringen tot leven, beïnvloeden ons buikgevoel, onze gedragingen, ons humeur en welzijn, en onze prestaties.

signifyphilipsnatureconnect1.jpg

WELZIJN OP HET WERK  
FM Magazine 37 – maart 2024
Belfa luncheon – LED verlichting, een must voor duurzaamheid en een opportuniteit voor welzijn

Belfa organiseerde een luncheon rond ledverlichting. Verlichting wordt al te vaak stiefmoederlijk behandeld bij het ontwerpen en inrichten van kantoren en bij uitbreiding werkruimten. Nochtans is licht belangrijk voor het comfort en het welzijn van de medewerkers.

FM@WORK  
FM Magazine 37 – maart 2024
“Met welke evenwichtige mix kunnen we het verschil maken?”

“Welke evenwichtige mix kunnen we onze interne klant in de brede zin van het woord aanbieden opdat het de moeite loont om naar het kantoor te komen? En wat kan dat evenwichtsplaatje beter maken, zowel voor de huidige als de toekomstige medewerker?” Het is volgens Reile Ramaekers (53) de grote uitdaging waar de FM-wereld voor staat. Binnen haar functie als Head Workplace Services/CI Coach is ze bij ABN AMRO Private Banking Belgium verantwoordelijk voor hetgeen onder de brede waaier van werkplekbeheer valt. We ontmoeten haar in het kantoor van ABN AMRO in het office park Gent Zuiderpoort.

20230629141704_1.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 36 – december 2023
Zespri-kantoor bruist opnieuw

Het Zespri-kantoor in Berchem ademt opnieuw de Zespri spirit. En komt tegemoet aan de noden ten gevolge van het structureel thuiswerken. Eff3ct ontwikkelde in functie van de nieuwe strategische visie en in nauwe samenwerking met het management een bruisende, verbindende en duurzame werkomgeving.

testimonialbelfaels.jpg

LEDEN AAN HET WOORD  
FM Magazine 36 – december 2023
“Belfa is een inspiratiebron en klankbord”

Els Vandenbulcke is bij Stad Gent als strategisch vastgoedcoördinator verantwoordelijk voor het omvangrijk patrimonium van de stad: “We bekijken continu hoe we het op drie niveaus beter kunnen doen: op het vlak van locatie, gebruik en inrichting. Belfa is binnen dat kader zowel een inspiratiebron als een klankbord.”

businesspeopleusingsmartphoneorcomputerfor20230727184604utc.jpg

YOUNG BELFA  
FM Magazine 36 – december 2023
ChatGPT als gamechanger voor facility management

FM-professionals staan dagelijks voor uitdagingen. Toenemende eisen van eindgebruikers, innovatieve technologieën en lean processen brengen facility management dichter bij ChatGPT. Deze artificiële intelligentie zorgt voor een positieve verandering binnen de FM-wereld.

steylaertsdpg02.jpg

COMPANY SPOT  
FM Magazine 36 – december 2023
Steylaerts geeft bedrijf-sanitair DPG Media luxueuze make-over

Het Vlaamse mediabedrijf DPG Media liet op haar enorme site in Vilvoorde alle bedrijf-sanitair renoveren. Daarvoor deed het bedrijf beroep op de expertise van Steylaerts, specialist in badkamerrenovaties en tegels. De in totaal 20 sanitaire ruimtes zijn intussen opgeleverd, de nieuwe toiletruimtes stralen pure luxe en klasse uit.

231009tmp8983.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 36 – december 2023
Duurzame verlichting op maat van fabriek in ontwikkeling

Het hoogtepunt van de energiecrisis was voor heel wat bedrijven een duidelijke incentive om te investeren in een meer duurzame infrastructuur. Voor meubelfabrikant Bauwens betekende dat in de eerste plaats een volledige relighting van de pakweg 40.000 m2 aan productiehallen op de site in Beernem. De energiespecialisten van Ensatec zorgden samen met TRILUX voor een realisatie waarvan niet alleen de bedrijfsleiders, maar ook de arbeiders dagelijks de vruchten plukken.

20230921123514.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 36 – december 2023
De toekomst van werk en werkomgeving

Meer dan ooit staat de toekomst van ‘werk en werkomgeving’ op de agenda binnen elke organisatie. De revolutie naar het hybride werken gaat gepaard met veel complexiteit, maar biedt evenzeer ontzettend veel kansen. Ahrend nodigde uit voor een interactief debat met ervaringsdeskundigen en visionaire leiders.

youngbusinesswomanworkingonlaptopatsharedo20230131231931utc.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 36 – december 2023
Optimaal gebruik van kantoorruimte door meting van bezetting

De opkomst van telewerk heeft een fundamentele verandering in kantoorbeheer teweeggebracht. Vele bedrijven zijn overgestapt op een hybride formule, waarbij werknemers slechts een beperkt aantal dagen op kantoor doorbrengen. Dat heeft niet alleen zijn gevolgen voor de bezetting, maar ook voor het type ruimtes dat nodig is, bijvoorbeeld als werknemers hoofdzakelijk naar kantoor komen voor vergaderingen of om presentaties te geven. Dat stelt de gebouwenbeheerder voor heel wat nieuwe problemen. Een systeem van realtime bezettingsmeting zoals dat van Ubigreen kan dan een uitkomst bieden.

peggierothe011.jpg

DOSSIER  
FM Magazine 36 – december 2023
Leesman

Leesman is na meer dan 10 jaar uitgegroeid tot referentie voor onderzoek en advies in verband met de tevredenheid en beleving van de werkplek en dat op wereldschaal. Het heeft een gestandaardiseerd meet- en evaluatiesysteem uitgewerkt en publiceert regelmatig nieuwe inzichten en studies. De meest recente draagt de titel ‘Workplace Reset’.

p1099145.jpg

PODCAST  
FM Magazine 36 – december 2023
Altijd waakzaam

Een bouwwerf is een kwetsbare plek. Heel wat bouwondernemingen houden daarom bij aanvang al rekening met een zeker risico op en verlies ten gevolge van diefstal. Het is echter pas wanneer dat overschreden wordt, dat de meesten daadwerkelijk bij een gespecialiseerde partner gaan aankloppen. “Dat is zonde”, benadrukt Johan Vrydag, sales manager bij BauWatch, in de allereerste New Security podcast. “Met de juiste inzichten en een investering van minder dan één euro per uur kan immers niet alleen de directe, maar ook de indirecte schade van inbraak en diefstal meteen vermeden worden.”

athieftryingtoburdenawindowdoorwiththecr20221104042346utc.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 36 – december 2023
Beschermingsmaatregelen tegen inbraak en diefstal in bedrijven

Dit risico kan alleen worden bestreden door een grondige combinatie van mechanische, elektronische en organisatorische preventieve maatregelen. Managers zijn uiteraard over het algemeen verzekerd om financiële verliezen te dekken, maar deze dekken niet de emotionele en affectieve schok die wordt gevoeld, de vertragingen in de levering, het verlies aan vertrouwen van de klant, enz.

bomalrccleaning.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 36 – december 2023
Let’s rethink cleaning: welke kaart(en) trek jij?

Met de aanpak ‘Let’s rethink cleaning’ neemt BOMA een flinke aanloop naar haar 50-jarig bestaan in 2024. “Elke Facility Manager wil grip krijgen op zijn of haar schoonmaakkosten. Met deze aanpak geven we 92 praktische tips waarmee hij of zij aan de slag kan om vandaag al impact te creëren. Want de grootste impact maken we samen”, zegt Gert Bresseleers, de nieuwe CEO van BOMA. “Een gezonde balans tussen Planet, People en Profit zorgt voor echte waardecreatie.”

luncheons.jpg

CATERING  
FM Magazine 36 – december 2023
Inspiring Luncheon – catering

Het cateringcontract van het Havenhuis (Port of Antwerp-Bruges, de tweede grootste haven in Europa) loopt eind augustus 2024 af. Om in te spelen op de veranderde context en noden stapt het Havenhuis af van het huidig model, gebaseerd op één perceel voor alles. Het nieuw model ondersteunt beleving, focust op partnership en omvat twee contracten die opgedeeld zijn in percelen. Xavier Jordens (Facility Manager OP/FBI/BI – center 2232) gaf op 19 oktober uitleg tijdens een interactieve belfa inspiring luncheon. Hungry for more?

vincifm36doordachtenergiebeheeroperatoren.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 36 – december 2023
Via een doordacht energiebeheer naar een lagere energiefactuur

Hoge energiefacturen, onzekere prijsevoluties, klimaatdoelstellingen. Europa legt harde doelstellingen op voor energiebesparingen en CO2-reductie. Logisch dat bedrijven ’s nachts wakker liggen van energiekosten voor nieuwe gebouwen en voor het bestaande gebouwenpark. Voor het energie management kan VINCI Facilities een standvastige partner zijn voor energiebeheer, op korte en lange termijn.

engelssurfacerosskopfmirureserve.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 36 – december 2023
Ontwerp een modulaire designbalie in solid surface

Als exclusief invoerder en verdeler van verschillende premium Solid Surface merken in ons land blijft Engels Surfaces zijn productaanbod diversifiëren. Nu gaat de solid surface specialist uit Malle een stapje verder in zijn samenwerking met Rosskopf + Partner. Deze pionier in solid surface materialen werkt al jaren samen met toparchitecten zoals Thomas Vietzke & Jens Borstelmann. Het resultaat mag er zijn: de Miru® modulaire designbalies. Vakmanschap ontmoet architectuur.

173033892xlnormalnone.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 36 – december 2023
Zij aan zij op de werkvloer maar wie voert welke taken uit?

Distributiecentra en magazijnen zoeken continu efficiëntere manieren om de supply chains te optimaliseren. Artificiële intelligentie (AI) wordt steeds meer ingezet om de voorraad proactief en in realtime aan te passen, en alsmaar sneller te leveren. Dit proces faciliteert dan weer robotisering en cobotisering. Zo krijgt de mens nieuwe collega’s én taken op de werkvloer.

pietersanders.jpg

FM@WORK  
FM Magazine 35 – september 2023
“47% van onze vloot is momenteel volledig elektrisch”

We ontmoeten Pieter Sanders (49) op de maatschappelijke zetel van delaware Belux in Kortrijk. In de acht jaar dat hij er werkt als sr fleet en facility manager voor België en Luxemburg werd elk jaar wel een nieuw kantoor geopend of heringericht, waarbij het vooral belangrijk is dat de medewerker zich thuis en goed voelt. Wat de vloot betreft, die ongeveer 1.600 wagens telt, ligt de focus resoluut op elektrisch: “Wij opteren bewust voor de duurzame keuze en niet de fiscale.”

fmmagwendywanging.jpg

LEDEN AAN HET WOORD  
FM Magazine 35 – september 2023
Wendy Wang – Facility Services Expert au sein de l’équipe Corporate Real Estate & Facility Services d’ING -

Aujourd’hui, la gestion facilitaire nécessite une vraie polyvalence. Wendy Wang en est la preuve vivante. L’experte en Facility Services de ING est sur tous les fronts : éco-responsabilité, bâtiments, bien-être du personnel…

shesgreatassettothecompany20230201210533utc.jpg

YOUNG BELFA  
FM Magazine 35 – september 2023
SDG’s: je kent ze wel, toch?

De SDG’s of Sustainable Development Goals krijgen eens alsmaar prominentere rol binnen facility management. Denk maar aan de ontwikkeling van nieuwe gebouwen, de catering van het bedrijfsrestaurant en zelfs het welzijns- en personeelsbeleid binnen de (facilitaire) organisatie. De 17 SDG’s zijn gebaseerd op vijf fundamenten: people, planet, prosperity, peace en partnerships. Ze voeden duurzaamheid, duurzame ontwikkeling en duurzame bedrijfsvoering. Dit zowel doorheen de organisatie als het facility management van de organisatie. In deze bijdrage focussen we op SDG 4, 6 en 12.