tomverbruggenimg0703.JPG

LEDEN AAN HET WOORD  
FM Magazine 25 – maart 2021
Opleidingen als sterke troef

Tom Verbruggen studeerde af als Bouwkundig Ingenieur en heeft altijd een warme interesse in gebouwen gekoesterd met een voorliefde voor sterkteleer. Na zijn studies volgden diverse technisch georiënteerde functies. De ambitie groeide om door te groeien naar een managementfunctie en nu 16 jaar geleden zag hij een vacature voor een ‘Directeur Gebouwen en Logistiek’ bij De Voorzorg. “Dat omvat in deze organisatie Facility Management, Real Estate management, aankoopbeheer en fleet management” licht Tom Verbruggen toe. “In totaal gaat het om de aansturing van een 70-tal medewerkers (VTE), waaronder een eigen schoonmaakploeg”.

enzamirisola.JPG

LEDEN AAN HET WOORD  
FM Magazine 25 – maart 2021
Een sterke connectie met het vakgebied

Enza Mirisola begon haar loopbaan bij Deloitte, waarna ze in 2013 de overstap maakte naar één van hun klanten, Befimmo SA/NV, een Gereglementeerde Vastgoedvennootschap (GVV), die toen al 850.000m² verhuurde oppervlakte beheerde. “Facility Management bestond er nog niet” blikt Enza Mirisola terug. “Ik ging eerst aan de slag in het financieel departement, waar rapportering en budgetopvolging mijn taken waren. Daarna volgde budget management en werd ik directe assistente van de COO. Excel was zowat mijn enige collega en ik had behoefte aan meer menselijk contact…”.

youngifma20210113groepsfotoyifma.jpg

YOUNG BELFA  
FM Magazine 25 – maart 2021
Een frisse doorstart voor young belfa 

Acht jaar liggen al achter ons sinds young belfa werd opgestart door een aantal enthousiaste afgestudeerden en starters. Facility Management is een vakgebied waarin voortdurende verandering vanzelfsprekend is. Logisch dus dat ook young belfa kiest voor een nieuwe aanpak, dit op initiatief van Tessa Fermont, Facilitair Coördinator bij Bioscape in Gent. “Bedoeling is om young belfa als werkgroep te laten leven, geïntegreerd in belfa” verduidelijkt Tessa Fermont.“ Tijdens onze eerste, noodgedwongen virtuele opstartmeeting, kregen we meteen veel positieve reacties; velen onder ons willen dat er wat gebeurt!”. Dat leidde al snel tot de samenstelling van een eerste kerngroep: Céline Bastien, Tessa Fermont, Giovanni Michiels, Frederick Van Hulle en Ferre Verstraete.  

rittaledgeshelter.jpg

COMPANY SPOT  
FM Magazine 25 – maart 2021
Edge computing is een zaak van IT én facilities

In het licht van de toenemende 5G en cloudtoepassingen wint edge computing – letterlijk computing op de rand van het netwerk – aan belang. Aan deze technologische keuze is ook een praktische insteek verbonden: de fysieke implementatie van schakelkasten om edge computing mogelijk te maken. “Net zoals de technologische kant is ook de fysieke installatie bedrijfskritisch. De rol van de Facility Manager is even belangrijk, zij het anders, dan die van zijn IT-collega”, aldus Koen Van Hende van Rittal Belgium.

2a.JPG

COMPANY SPOT  
FM Magazine 25 – maart 2021
Verlaag het energieverbruik van je aircosysteem!

De energetische keuring van een aircosysteem biedt kansen om het rendement en de energie-efficiëntie te optimaliseren. Of hoe een kleine investering – die bovendien verplicht wordt opgelegd door de overheid – tegelijk kan leiden tot een verbetering van de binnenluchtkwaliteit én een verlaging van de energiefactuur.

datadestructionservices.jpg

DIGITALE TOOLS  
FM Magazine 25 – maart 2021
Uw gegevens zorgvuldig vernietigen, een uitstekende reflex

Elk bedrijf moet zorgvuldig met de veiligheid van zijn IT-gegevens omgaan. Dat geldt ook voor gegevens op dragers en materiaal die niet meer bijgehouden hoeven te worden. Gespecialiseerde bedrijven kunnen instaan voor het veilig en gericht vernietigen van al dan niet gevoelige gegevens. Een essentiële dienst in het tijdperk van cybersecurity, GDPR en alles wat digitaal is.

vpk20lockers201.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 25 – maart 2021
Snel en dynamisch lockermanagementsysteem voor VPK

Voor de inrichting van haar nieuwe kleedkamers in de hoofdzetel in Oudegem (Dendermonde) ging VPK in zee met Cube Lockers. Dit bedrijf uit Mechelen, gespecialiseerd in lockers, implementeerde er het innovatief bekabelde lockersysteem van Gantner. Via de bekabelde sluitoplossing en het Relaxx Locker Management Systeem van dit Ieperse partnerbedrijf kan het nieuwe lockersysteem op een eenvoudige manier worden gemanaged en remote gemonitord.

sedusselabgamma.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 25 – maart 2021
De nieuwe dimensies van agile working

Toen de internationale vakbeurs Orgatech niet kon doorgaan omwille van corona, stelde de Duitse specialist in kantoorinrichting en werkplekconcepten Sedus Stoll AG – met Belgisch filiaal in Aalst -haar vernieuwde se:lab concept op het online symposium ‘New dimensions. Create great things together’ voor. “De COVID-19 crisis heeft ons het echte potentieel van samenwerken doen inzien. Flexibiliteit en aanpasbaarheid staan centraal in het productgamma dat we samen met het Italiaanse ontwerpbureau Pierandrei e Associati ontwikkelden”, aldus Holger Jahnke van Sedus.

axianstvhprojectrooms.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 25 – maart 2021
Eigen expertise en externe specialisatie in de weegschaal

In de voorbije decennia is het gebouwenpatrimonium van TVH organisch meegegroeid met het bedrijf. In de directe omgeving van HQ in Waregem én in het buitenland zijn er heel wat sites bijgekomen. We spraken met Luc Rasschaert, Facility Manager Europe bij Fremato Group, de vastgoedpoot van de groep.

123639399xl.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 25 – maart 2021
Coronavirus en HVAC-installaties

Het coronavirus verspreidt zich onder meer door de lucht. In kantoren en bedrijfsgebouwen is een aangepaste ventilatie dus een belangrijk element om verspreiding tegen te gaan. Hoe men dat als gebouwbeheerder best aanpakt, werd behandeld op een webinar van belfa. Keuringsinstelling Vinçotte gaf een overzicht van het probleem en deed een reeks aanbevelingen.

120338259xl.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 25 – maart 2021
Veilige heropstart kantoren vereist schone lucht

Meer dan ooit vragen we ons af of de omgeving waarin we vertoeven wel veilig is. Hoe meer mensen zich weer naar kantoor gaan begeven, hoe hoger ook daar de eisen en verwachtingen van zowel werknemers als klanten zullen komen te liggen. Met mondmaskers, handgels en een geïntensiveerd poetsregime worden de eerste stappen gezet, maar ook de binnenlucht verdient in deze de nodige aandacht.

fmbozarcuzleuvenaluoverkapping.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 25 – maart 2021
Functionele wandelpadoverkappingen

Dagelijks maken enkele honderden ambulante patiënten en medewerkers van UZ Leuven campus Gasthuisberg gebruik van een wandelpad van 105 meter lang dat Parking West met het gebouw van de afdeling oncologie aan de overzijde verbindt. Met een gebogen overkapping in aluminium met een dakbedekking en zijwanden in massief polycarbonaat zorgde BOzARC voor een comfortabele en tevens modulaire oplossing.