zonnepanelenstem.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 37 – maart 2024
Sint-Niklaas bespaart in 10 jaar tijd 40% energie met vooruitstrevend energieprestatiecontract

Sint-Niklaas ambieert om tegen 2050 energieneutraal te zijn. Een van de belangrijkste manieren om dat doel te bereiken, is het afsluiten van een energieprestatiecontract van 12,3 miljoen euro. Hiermee bespaart de stad in tien jaar tijd 39% op het energieverbruik van de negen grootste gebouwen; goed voor 2.600 ton minder CO2-uitstoot. Sint-Niklaas neemt hierin het voortouw in Vlaanderen.

stadskantoor.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 37 – maart 2024
“Een inspirerende werkplek voor hedendaagse dienstverlening”

Tussen het Woodrow Wilsonplein en het groene Koning Albertpark prijkt het Stadskantoor Gent. Dit modern en duurzaam complex faciliteert een hedendaagse dienstverlening en werkplek voor 1.450 medewerkers. Het Stadskantoor vormt de basis van het nieuwe Wijs Werken bij Stad Gent, volgens projectleider Anneleen De Bock van het departement Facility Management.

fluviuskantoor1.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 37 – maart 2024
Fluvius vereenvoudigt vastgoedstrategie, die uitmondt in een optimale werkplekstrategie

Netbedrijf Fluvius is ontstaan uit een fusie en dat bracht meteen een uitdaging met zich: het samenvoegen van de patrimonia, in totaal zo’n 80 locaties. Het transformeerde de afdeling Facilitair Beheer van een afdeling ‘achter de schermen’ naar een strategisch belangrijke speler binnen het bedrijf. De afdeling ontwikkelde een nieuwe globale huisvestingsstrategie. Goed voor een nominatie voor de FM Awards.

wetrcckat2158t2.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 37 – maart 2024
Belfa Awards - ZNA Cadix

Een ziekenhuisproject moet altijd afrekenen met een lange doorlooptijd, terwijl zowel op medisch als gebruiksvlak de tijd niet blijft stilstaan. Dat noopt tot aanpassingen voor het project voltooid is en blijft nooit zonder gevolgen voor de prijsramingen en budgetbewaking. Een toegewijd en krachtdadig projectteam is dan ook essentieel om de realisatie tot een goed einde te brengen, zeker wanneer het om een grootschalig nieuwbouwproject gaat als het Antwerpse ZNA Cadix.

campus.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 37 – maart 2024
Belfa Awards - AG Insurance

AG Insurance heeft een duidelijk afgelijnde visie ontwikkeld met betrekking tot een duurzame toekomst, en dit vanuit zijn verschillende rollen (als bedrijf, verzekeraar, investeerder en werkgever). Als werkgever streeft AG er naar een “Great Place to Grow for All” te zijn, met aandacht voor het welzijn en de persoonlijke groei van de medewerkers. Dat alles wordt weerspiegeld via de gebouwen, die een ingrijpende renovatie ondergaan tot state of the art werkplek, aangepast aan het leven na covid.

01districtahdv06soir.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 37 – maart 2024
Belfa Awards project of the year – Belpaire

Na de nieuwbouw van ‘Herman Teirlinck’ (Thurn & Taxis site) en de ingrijpende renovatie van het ‘Conscience’-gebouw, vormt ‘Belpaire’ het sluitstuk.

facilitymanageroftheyear2024sponsorkader.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 37 – maart 2024
Belfa Project of the Year Awards 2024

De Belfa Facility Awards zijn een jaarlijks terugkerend hoogtepunt voor het FM-vakgebied. Nadat verleden jaar Stijn Van den Acker (DPG Media) werd uitgeroepen tot Facility Manager of the Year, gaan de Belfa Facility Awards naar tweejaarlijkse gewoonte dit jaar op zoek naar het ‘Facility Management Project of the Year’.

ferreverstraeteportretfoto2.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 33 – maart 2023
“Elke gebruiker betrekken in de zorg voor werkgeluk”

Bij Vanden Broele N.V. is er een party comité, worden er geregeld voor het hele team ‘croques op de noene’ geserveerd en mag een sollicitant zich tijdens een kennismakingsgesprek al eens uitleven aan de pingpongtafel. De huiselijke sfeer is nooit veraf in het familiaal bedrijf. Ferre Verstraete kreeg er na zijn studies meteen de kans om als Facility & Safety coördinator zijn kennis in de praktijk toe te passen: “Mijn werkgever erkent het belang van facility management en geeft mij als jonge professional alle kansen. Ik wil vooral verder inzetten op ownership, werkgeluk en optimalisering.”

141092f0029azni.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 33 – maart 2023
“Mijn team vleugels geven”

In oktober 2021 maakte Sofie Verbeke, ziekenhuisapotheker van opleiding, een carrièreswitch. Ze ging bij VITAZ (sinds 2022 een fusie van AZ Lokeren en AZ Nikolaas) aan de slag als facilitair directeur. Binnen deze nieuwe functie focust ze op haar sterkte, people management: “Het was een grote, maar fantastische sprong voor een apotheker zonder ervaring in de facilitaire wereld. Wat het voor mij zo boeiend maakt, is dat mijn job in deze specifieke ziekenhuisomgeving het plusje is. We hebben veel soorten klanten, waarvan onze patiënt de ultieme is. Als facilitair departement maken wij de zorg mogelijk in een ziekenhuis.”

img6934.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 33 – maart 2023
“FM is de sleutel op het vlak van customer centricity”

Nog voor het einde van haar stage bij Brussels Airport Company kreeg Lien Coomans (Facility Services manager) de vraag om er aan de slag te gaan. Op basis van een succesvol doorgroeitraject werd haar na 3,5 jaar de functie van Facility Services manager aangeboden: “De luchthaven is als een microbe die je gebeten heeft. Het is iets heel bijzonders. Ik greep de kansen met beide handen, waardoor ik onze service naar een hoger niveau kan tillen.”

img97772.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 33 – maart 2023
‘Mijn drijfveer is het welzijn van gebouwen en hun inzittenden’

Thomas Zicot heeft de Facilities van NetCompany-Intrasoft in België een echte boost gegeven. De oprichting van een afdeling die deze naam waardig is, de voltooiing van de nieuwe vestiging ArtsLux die gewijd is aan de helpdeskactiviteiten, de ontwikkeling van hulpmiddelen om de communicatie tussen de drie Brusselse vestigingen en die in Luxemburg, die gerenoveerd gaat worden, te verbeteren... De pragmatische, empathische en vastberaden dertigjarige houdt ervan om de ene uitdaging na de andere met behendigheid aan te gaan en dingen voor mekaar te krijgen.

stijnvandenacker.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 33 – maart 2023
“Facility management met een heartbeat”

En daar hoort ook schoonmaakrobot Billie bij, die overdag vrolijk door de centrale laan rijdt.

img6869.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 33 – maart 2023
“Voor mij draait alles om mensen”

In de ontvangsthal van het Telenet-hoofdkantoor in Mechelen komt een vriendelijke onthaalmedewerker mij tegemoet en biedt mij in afwachting een drankje aan. Het geeft mij een goed gevoel. En dat is net wat Guy Storms (Facilities Manager Telenet) gelukkig maakt: “We waren in België een pionier op het vlak van proactief onthaal. Iets betekenen voor mensen, daar draait het allemaal om voor mij. Ik maakt het leven voor de mensen in het gebouw aangenamer. Ik zorg ervoor dat het voor iedereen goed is en blijft. Er bestaan geen pasklare oplossingen. Het is vooral belangrijk dat het werkt voor jouw bedrijf en binnen jouw bedrijfscultuur.”

img7064.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 33 – maart 2023
“Tonen dat we er als overheid staan”

De overheid krijgt weleens kritiek te slikken van een buitenwereld die soms onvoldoende geïnformeerd is. Met haar deelname aan de Facility Awards wil An Sprenghers vooral kennis delen en tonen dat de overheid er staat. In haar functie als Directeur Facility bij de VDAB realiseert ze de vastgoedstrategie vanuit de noden van de dienstverlening en binnen het kader van de kernopdracht van de VDAB: “Ik ben er fier op dat we in het volledige strategische verhaal meedenken en dit ook uitwerken.”

img6762.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 33 – maart 2023
“Positieve impact creëren”

Je zou het niet meteen verwachten, maar in Erembodegem-Dorp is een site van het wereldwijd medisch-technologisch bedrijf Becton Dickinson (BD) gevestigd. Een bewuste keuze, zoals de evolutie die de site op vijf jaar tijd doormaakte. Nathalie Cloet (Senior Manager Facilities Europe): “De diverse renovaties, de overgang naar Activity-Based Working en de implementatie van het hybride werken, zorgden ervoor dat onze site nu echt de waarden van het bedrijf uitademt. Het gaat voor mij vooral over positieve impact creëren of op het einde van de rit terugkijken en zien dat je het verschil gemaakt hebt.”

thehub27.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 29 – maart 2022
‘The hub’: het kloppend hart van TVH

TVH is een multinational met een familiaal karakter en de West-Vlaamse ondernemersspirit, wat zich onder meer uit in de zorg voor de medewerkers en de werkomgeving. Het is binnen dat kader dat ‘The Hub’, een duurzaam nieuwbouwproject van 13.000 m², op 31 maart opent aan de hoofdingang van de site in Waregem. Het bundelt tal van faciliteiten, vangt de ruimtenood op, verduidelijkt het TVH-verhaal en zet volop in op ontmoeting en samenwerking, onder meer via het imposant Experience Center.

cuslcleaning20fernandletistimg6892.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 29 – maart 2022
De schoonmaak van ziekenhuizen beheren 2.0

De Cliniques Universitaires Saint-Luc hebben het beheer van al hun schoonmaakactiviteiten geïnformatiseerd. Een primeur voor België! Dubbele doelstelling van het in 2018 gelanceerde project: de organisatie van het werk van de 300 schoonmaaksters rationaliseren en de geleverde dienst optimaliseren en rendabeler maken. En de uitdaging is aangenomen.

flos2018park5172dpifotografievalerieclarysse101.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 29 – maart 2022
“Hier werkt men in een oase van rust”

Parc 51 is omgeven door 3,5 ha bos en weiland. Biodiversiteit krijgt er alle kansen en de campushond is er graag gezien. Hier kiezen de bewoners voor natuur, wellbeing en kwaliteit. Ben Goossens (zaakvoerder Parc 51): “We renoveerden twee gebouwen en een derde duurzaam gebouw is in ontwikkeling, waarbij we op vraag van de markt meer focussen op aparte kantoren. De nood aan professionele werkplekken blijft hoog.”

srpb16silvertowercafetavecmonde.JPG

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 29 – maart 2022
Een 100% eigen bedrijfsrestaurant, ‘good food’ en zelfgemaakte bereidingen!

De GOB heeft de gelegenheid van zijn intrek in de nieuwe Iris Tower aangegrepen om zich toe te rusten met een vernieuwend bedrijfsrestaurant. Het 100% homemade ‘good food’-aanbod wordt bereid door een eveneens 100% homemade team dat voor 50% bestaat uit jongeren in een eerste baan. Een grote uitdaging, want met 2.100 werkplekken in de toren moet het restaurant 700 tot 900 maaltijden per dag kunnen serveren. Met een focus op kwaliteit, financieel evenwicht en medewerkerstevredenheid loopt de formule sinds eind 2020 op rolletjes.

evsenergyprogrampvetcfernandletistimg6983.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 29 – maart 2022
Een driedimensionaal “Energy Program”

Om zijn in 2016 gelanceerde “Energy Program” uit te voeren, heeft het Luikse bedrijf EVS in 2020 een driedimensionale aanpak uitgewerkt. Het bedrijf heeft zijn installatie van zonnepanelen uitgebreid van 600 naar 2.300 panelen, heeft op zijn parkeerterreinen zijn eerste laadpalen voor elektrische auto’s geplaatst en heeft een innovatief systeem ontwikkeld (waarbij regenwater en elektriciteit gecombineerd worden) om de serverruimtes te koelen. Voor een zuinigere, duurzamere en modernere aanpak.

es2.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 29 – maart 2022
“Wij zijn de Airbnb voor flexibele werkplekken”

Het succes van Deskalot overtreft alle verwachtingen. Waar het de eerste maand de ambitie was om vijf locaties via het platform aan te bieden, werden dat er 75. De website werd overspoeld met bezoekers en momenteel kan men op meer dan 1.000 locaties een ‘derde werkplek’ vinden. CEO Jonas Pollet: “Deskalot wil op termijn het grootste kantoor ter wereld worden door gebruik van de bestaande ruimte.”