zonnepanelenstem.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 37 – maart 2024
Sint-Niklaas bespaart in 10 jaar tijd 40% energie met vooruitstrevend energieprestatiecontract

Sint-Niklaas ambieert om tegen 2050 energieneutraal te zijn. Een van de belangrijkste manieren om dat doel te bereiken, is het afsluiten van een energieprestatiecontract van 12,3 miljoen euro. Hiermee bespaart de stad in tien jaar tijd 39% op het energieverbruik van de negen grootste gebouwen; goed voor 2.600 ton minder CO2-uitstoot. Sint-Niklaas neemt hierin het voortouw in Vlaanderen.

stadskantoor.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 37 – maart 2024
“Een inspirerende werkplek voor hedendaagse dienstverlening”

Tussen het Woodrow Wilsonplein en het groene Koning Albertpark prijkt het Stadskantoor Gent. Dit modern en duurzaam complex faciliteert een hedendaagse dienstverlening en werkplek voor 1.450 medewerkers. Het Stadskantoor vormt de basis van het nieuwe Wijs Werken bij Stad Gent, volgens projectleider Anneleen De Bock van het departement Facility Management.

fluviuskantoor1.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 37 – maart 2024
Fluvius vereenvoudigt vastgoedstrategie, die uitmondt in een optimale werkplekstrategie

Netbedrijf Fluvius is ontstaan uit een fusie en dat bracht meteen een uitdaging met zich: het samenvoegen van de patrimonia, in totaal zo’n 80 locaties. Het transformeerde de afdeling Facilitair Beheer van een afdeling ‘achter de schermen’ naar een strategisch belangrijke speler binnen het bedrijf. De afdeling ontwikkelde een nieuwe globale huisvestingsstrategie. Goed voor een nominatie voor de FM Awards.

wetrcckat2158t2.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 37 – maart 2024
Belfa Awards - ZNA Cadix

Een ziekenhuisproject moet altijd afrekenen met een lange doorlooptijd, terwijl zowel op medisch als gebruiksvlak de tijd niet blijft stilstaan. Dat noopt tot aanpassingen voor het project voltooid is en blijft nooit zonder gevolgen voor de prijsramingen en budgetbewaking. Een toegewijd en krachtdadig projectteam is dan ook essentieel om de realisatie tot een goed einde te brengen, zeker wanneer het om een grootschalig nieuwbouwproject gaat als het Antwerpse ZNA Cadix.

campus.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 37 – maart 2024
Belfa Awards - AG Insurance

AG Insurance heeft een duidelijk afgelijnde visie ontwikkeld met betrekking tot een duurzame toekomst, en dit vanuit zijn verschillende rollen (als bedrijf, verzekeraar, investeerder en werkgever). Als werkgever streeft AG er naar een “Great Place to Grow for All” te zijn, met aandacht voor het welzijn en de persoonlijke groei van de medewerkers. Dat alles wordt weerspiegeld via de gebouwen, die een ingrijpende renovatie ondergaan tot state of the art werkplek, aangepast aan het leven na covid.

01districtahdv06soir.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 37 – maart 2024
Belfa Awards project of the year – Belpaire

Na de nieuwbouw van ‘Herman Teirlinck’ (Thurn & Taxis site) en de ingrijpende renovatie van het ‘Conscience’-gebouw, vormt ‘Belpaire’ het sluitstuk.

facilitymanageroftheyear2024sponsorkader.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 37 – maart 2024
Belfa Project of the Year Awards 2024

De Belfa Facility Awards zijn een jaarlijks terugkerend hoogtepunt voor het FM-vakgebied. Nadat verleden jaar Stijn Van den Acker (DPG Media) werd uitgeroepen tot Facility Manager of the Year, gaan de Belfa Facility Awards naar tweejaarlijkse gewoonte dit jaar op zoek naar het ‘Facility Management Project of the Year’.

belfanieuwjaarsevent180124086.jpg

EVENT  
FM Magazine 37 – maart 2024
Belfa Nieuwjaarsevent

Op donderdag 18 januari 2024 gaven meer dan 200 FM-professionals present op het belfa Nieuwjaarsevent, waarvoor AG Insurance als gastheer optrad. Hun Campus in hartje Brussel is overigens één van de uit de voorselectie weerhouden kandidaten voor de belfa Awards – Project of the Year 2024.

dsc015782m.jpg

EVENT  
FM Magazine 37 – maart 2024
Inspire health&care, de place to be voor elke zorgprofessional

Nog even en dan is het zover! Op 19, 20 en 21 maart 2024 staat Flanders Expo Gent weer volledig in het teken van hét ontmoetingsplatform voor zorg en welzijn. Van zorgmedewerker, leverancier, ondernemer tot directeur, iedereen is er van harte welkom om te connecteren, te inspireren en te ontdekken. Waarom jij inspire health&care niet mag missen? Dit is jouw afspraak met de toekomst van de zorg.

fmday234.jpg

EVENT  
FM Magazine 37 – maart 2024
FM Day 2024

Op 14 maart vindt de jaarlijkse FM Day plaats in ’t Bauhuis, Sint-Niklaas. De bewezen succesformule wordt ook dit jaar herhaald: een aantrekkelijk informatief congresprogramma, een geconcentreerd en gevarieerd overzicht van de FM-toeleveranciersmarkt en een perfect netwerkmoment. Een dag om onmiddellijk te blokkeren in uw agenda.

logamaxgb272cascade.jpg

COMPANY SPOT  
FM Magazine 37 – maart 2024
Breed inzetbare gaswandketel voor grote vermogens

Buderus heeft zijn gamma gaswandketels voor grote vermogens vernieuwd. De Logamax plus GB272 reeks is niet alleen op tal van vlakken een stap vooruit, de ketel is nu ook beschikbaar in versies tot 150 kW. Tegelijk werd het systeem voor cascademontage volledig herzien en installatievriendelijker gemaakt. Daardoor wordt het nu eenvoudig om tot 900 kW in wandmontage te plaatsen. Gecombineerd met de Logamatic 5000 regeling kan men de GB272 integreren in gebouwenbeheersystemen en laten samenwerken met andere toestellen, bijvoorbeeld in een hybride opstellingen. Omdat het oog ook wat wil, kregen deze ketels een nieuw design mee.

cubelockersfyzixgaremaritimefoto17.jpg

COMPANY SPOT  
FM Magazine 37 – maart 2024
Cube, more than a locker solution

Design en materiaalgebruik in een moderne kantooromgeving zijn totaal anders geworden. “Lockers blijven de basis van het Cube-verhaal, maar we blijven innoveren. Nieuw zijn onze Cube Flexpods die volledig naar wens te configureren zijn”, aldus Nancy Van den Eynde, zaakvoerder van Cube. Het klantenportfolio van Cube bestaat uit bedrijven en organisaties die het wellbeing van hun medewerkers voorop zetten.

1_6.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
Nestor Company koppelt kwaliteit aan service

“We zijn leverancier van een ruim en zeer divers aanbod van kwalitatieve en hoogtechnologische producten waarmee we de eindgebruiker een pasklare oplossing voor zijn behoeften kunnen bezorgen”, vertelt Armand Van den Bogaerde, zaakvoerder van Nestor Company uit Deinze. “Hiervoor teren we op onze uitgebreide ervaring die we doorheen de jaren hebben opgebouwd. Ik vind dat zeer belangrijk dat we aan ons productgamma een performante logistieke ondersteuning van de professionele beveiligingsinstallateur koppelen.”

ricohparcelmaillockers_1.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
Ricoh pakt uit met Smart lockers en Ricoh Spaces

Ricoh neemt voor het eerst deel aan FM-Day, waar ze haar Smart lockeroplossingen en Ricoh Spaces concept wil laten zien. “Facility Managers zijn nog te weinig bekend met ons gamma aan oplossingen, specifiek voor hun werkdomein ontwikkeld. De meeste kennen ons wel als leverancier van multifunctionele printers, maar onze smart lockers en onze oplossing voor het beheer en de reservatie van de werkplekken zijn minder top of mind”, zegt Adriaan Dries, Business Marketeer bij Ricoh België en Luxemburg.

zapfloorrapportlegrandposte.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
Zapfloor zoemt in op coworkers en hun gebruikerservaring

Net als vorig jaar neemt zapfloor deel aan FM-Day. Ditmaal wordt er gefocust op coworking en op de gebruikerservaring die zapfloor aanbiedt. Samen met Worktech Academy, een internationale onderzoeksinstelling die rapporteert over manieren van werken, werd een rapport opgemaakt over de trends in coworking, en hoe deze zich vertalen naar de kantoren van bedrijven.

qualipso1.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
Een specialist in kwaliteitscontrole en beheer van schoonmaak

Benoit de Dordolot staat aan het hoofd van QUALIPSO, een firma die al 27 jaar actief is in de optimalisatie en het beheer van contracten voor soft facilities, en kwaliteitscontrole van schoonmaak en groenonderhoud. Zo draagt het bedrijf bij tot een beter milieu en het welzijn van de medewerkers van de klanten. QUALIPSO is internationaal actief met zwaartepunt in België en wil de aanwezigheid in Vlaanderen versterken. De firma rekent daarvoor op troeven zoals het professionalisme en de ISO 17020 acceditatie

gatehousebezoekersregistratievincottekiosk.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
Gatehouse laat bezoekers flexibel en intuïtief registreren

Als software ontwikkelaar van een klantvriendelijke, professionele, digitale bezoekersregistratie in een cloud-toepassing ondersteunt Gatehouse de recepties van zijn klanten, in hoofdzaak actief binnen de industrie en de voeding. Via een aantal USP’s zorgt Gatehouse voor een spontane, intuïtieve, snellere en juistere registratie van hun bezoekers. In de jaren 2022-2023 (24/24) was het systeem 99,8 % operationeel.

fmkoworkerlokerenflexibiliteit.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
‘Koworker: flexwerken en vergaderen met inspiratie aan je zijde’

In 2020 werd in Lokeren coworkingspace Koworker opgericht. Een ruime garage in de Lepelstraat onderging een complete transformatie en werd omgetoverd tot een eigentijdse coworking, met een functionele vergaderruimte. Gunstig gelegen nabij het centrum, tegenover het ziekenhuis in Lokeren, en in de nabijheid van de autosnelweg E17 biedt deze gedeelde werkruimte alle voorzieningen voor flexwerken en vergaderen.

flokkthesustainableoffice3typewerkomgevingen.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
De duurzame en mensgerichte zitfilosofie van Flokk

Met haar ontwerpprincipes rond ecodesign en duurzaamheid was Flokk reeds in de jaren 90 een pionier in de markt van het zitmeubilair. Door de acquisitie van een aantal belangrijke soft seating merken is deze van oorsprong Scandinavische zitspecialist uitgegroeid tot Europees marktleider en een internationaal georiënteerde House of Brands. Op FM-Day pakt Flokk uit met The Sustainable Office.

cbrepeoplegws524a9397.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
“Facility management begint bij technische installaties”

Wie aan facility management denkt, heeft doorgaans vooral de zogeheten ‘soft services’ voor ogen: schoonmaak, catering, beheer van vergaderzalen, enzovoort. Achter de noemer schuilt echter ook een andere, minstens even belangrijke, tak van ‘hard services’: het onderhoud en beheer van de technische installaties die onder meer het comfort, het energieverbruik, de veiligheid en de conformiteit van de werkplek bepalen. Dat is hét startpunt van elk FM-verhaal, meent Guy Claes van CBRE Global Workplace Solutions (GWS). “Alles begint bij een goed functionerend gebouw.”

ethiashasseltkantoorinrichting45.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
Pami – Ethias Hasselt

De Vlaamse hoofdzetel van verzekeraar Ethias aan de Prins-Bisschopssingel in Hasselt is al 40 jaar een opgemerkte, futuristische verschijning. Ethias besliste drie jaar geleden om het gebouw een nieuwe toekomst te geven. Na een ingrijpend en veelzijdig renovatieproject verrast het iconische gebouw sinds december 2023 opnieuw zijn gebruikers. Bovendien is de kantoorinrichting bepalend als ‘master’ voor toekomstige Ethias werkplekprojecten.