36176013l.jpg

COMPANY SPOT  
FM Magazine 33 – maart 2023
Naar een succesvolle en toekomstbestendige serviceorganisatie

Goede software is onmisbaar voor service organisaties als facility, IT & HR, omdat het hen helpt processen in goede banen te leiden. Met haar Workspace & Service Management Software wil Gfacility – opgericht in 2018 - de nieuwe standaard blijven herontdekken en creëren. ‘Manage your new standard’.

ferreverstraeteportretfoto2.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 33 – maart 2023
“Elke gebruiker betrekken in de zorg voor werkgeluk”

Bij Vanden Broele N.V. is er een party comité, worden er geregeld voor het hele team ‘croques op de noene’ geserveerd en mag een sollicitant zich tijdens een kennismakingsgesprek al eens uitleven aan de pingpongtafel. De huiselijke sfeer is nooit veraf in het familiaal bedrijf. Ferre Verstraete kreeg er na zijn studies meteen de kans om als Facility & Safety coördinator zijn kennis in de praktijk toe te passen: “Mijn werkgever erkent het belang van facility management en geeft mij als jonge professional alle kansen. Ik wil vooral verder inzetten op ownership, werkgeluk en optimalisering.”

141092f0029azni.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 33 – maart 2023
“Mijn team vleugels geven”

In oktober 2021 maakte Sofie Verbeke, ziekenhuisapotheker van opleiding, een carrièreswitch. Ze ging bij VITAZ (sinds 2022 een fusie van AZ Lokeren en AZ Nikolaas) aan de slag als facilitair directeur. Binnen deze nieuwe functie focust ze op haar sterkte, people management: “Het was een grote, maar fantastische sprong voor een apotheker zonder ervaring in de facilitaire wereld. Wat het voor mij zo boeiend maakt, is dat mijn job in deze specifieke ziekenhuisomgeving het plusje is. We hebben veel soorten klanten, waarvan onze patiënt de ultieme is. Als facilitair departement maken wij de zorg mogelijk in een ziekenhuis.”

img6934.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 33 – maart 2023
“FM is de sleutel op het vlak van customer centricity”

Nog voor het einde van haar stage bij Brussels Airport Company kreeg Lien Coomans (Facility Services manager) de vraag om er aan de slag te gaan. Op basis van een succesvol doorgroeitraject werd haar na 3,5 jaar de functie van Facility Services manager aangeboden: “De luchthaven is als een microbe die je gebeten heeft. Het is iets heel bijzonders. Ik greep de kansen met beide handen, waardoor ik onze service naar een hoger niveau kan tillen.”

img97772.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 33 – maart 2023
‘Mijn drijfveer is het welzijn van gebouwen en hun inzittenden’

Thomas Zicot heeft de Facilities van NetCompany-Intrasoft in België een echte boost gegeven. De oprichting van een afdeling die deze naam waardig is, de voltooiing van de nieuwe vestiging ArtsLux die gewijd is aan de helpdeskactiviteiten, de ontwikkeling van hulpmiddelen om de communicatie tussen de drie Brusselse vestigingen en die in Luxemburg, die gerenoveerd gaat worden, te verbeteren... De pragmatische, empathische en vastberaden dertigjarige houdt ervan om de ene uitdaging na de andere met behendigheid aan te gaan en dingen voor mekaar te krijgen.

stijnvandenacker.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 33 – maart 2023
“Facility management met een heartbeat”

En daar hoort ook schoonmaakrobot Billie bij, die overdag vrolijk door de centrale laan rijdt.

img6869.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 33 – maart 2023
“Voor mij draait alles om mensen”

In de ontvangsthal van het Telenet-hoofdkantoor in Mechelen komt een vriendelijke onthaalmedewerker mij tegemoet en biedt mij in afwachting een drankje aan. Het geeft mij een goed gevoel. En dat is net wat Guy Storms (Facilities Manager Telenet) gelukkig maakt: “We waren in België een pionier op het vlak van proactief onthaal. Iets betekenen voor mensen, daar draait het allemaal om voor mij. Ik maakt het leven voor de mensen in het gebouw aangenamer. Ik zorg ervoor dat het voor iedereen goed is en blijft. Er bestaan geen pasklare oplossingen. Het is vooral belangrijk dat het werkt voor jouw bedrijf en binnen jouw bedrijfscultuur.”

img7064.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 33 – maart 2023
“Tonen dat we er als overheid staan”

De overheid krijgt weleens kritiek te slikken van een buitenwereld die soms onvoldoende geïnformeerd is. Met haar deelname aan de Facility Awards wil An Sprenghers vooral kennis delen en tonen dat de overheid er staat. In haar functie als Directeur Facility bij de VDAB realiseert ze de vastgoedstrategie vanuit de noden van de dienstverlening en binnen het kader van de kernopdracht van de VDAB: “Ik ben er fier op dat we in het volledige strategische verhaal meedenken en dit ook uitwerken.”

img6762.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 33 – maart 2023
“Positieve impact creëren”

Je zou het niet meteen verwachten, maar in Erembodegem-Dorp is een site van het wereldwijd medisch-technologisch bedrijf Becton Dickinson (BD) gevestigd. Een bewuste keuze, zoals de evolutie die de site op vijf jaar tijd doormaakte. Nathalie Cloet (Senior Manager Facilities Europe): “De diverse renovaties, de overgang naar Activity-Based Working en de implementatie van het hybride werken, zorgden ervoor dat onze site nu echt de waarden van het bedrijf uitademt. Het gaat voor mij vooral over positieve impact creëren of op het einde van de rit terugkijken en zien dat je het verschil gemaakt hebt.”

youngbelfafm32.jpg

YOUNG BELFA  
FM Magazine 32 – december 2022
SDG’s: je kent ze wel! Toch?

De SDG’s of Sustainable Development Goals van de United Nations krijgen een alsmaar prominentere rol binnen facility management. Denk maar aan de ontwikkeling van nieuwe gebouwen, de catering van het bedrijfsrestaurant en het welzijn- en personeelsbeleid binnen de (facilitaire) organisatie. De SDG’s worden gedragen door vijf fundamenten: people, planet, prosperity, peace en partnerships.

121639809l.jpg

EVENT  
FM Magazine 32 – december 2022
Laboratorium voor Lichttechnologie bestaat 25 jaar

Het Laboratorium voor Lichttechnologie, gevestigd op de KU Leuven-Gent, bestaat 25 jaar. Maar het wuift ook zijn oprichter Prof. Peter Hanselaer uit, die sinds 1 augustus een nieuwe beleidsfunctie heeft binnen KU Leuven. Dat alles werd op 6 september samen met meer dan 200 bezoekers gevierd. Zij konden binnenkijken in de labo’s, kregen informatie over actuele onderzoeksthema’s en werden getrakteerd op lezingen van vooraanstaande keynote speakers. Ook FM-Magazine stak zijn licht op, wat ons inspireerde om het thema licht de komende edities in samenwerking met Groen Licht Vlaanderen in de kijker te zetten.

atmosafe10parametersblauwtoestel.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 32 – december 2022
Binnenluchtkwaliteit en welzijn op het werk gaan hand in hand

Steeds meer bedrijven beseffen dat ongezonde binnenlucht preventief aanpakken niet enkel belangrijk is voor de gezondheid van hun medewerkers maar ook voor de productiviteit van hun organisatie. “Atmosafe kan een volledige, betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde risicoanalyse van de luchtkwaliteit uitvoeren en is in staat om eventuele oorzaken bloot te leggen. Zij het dat proactieve preventie nog altijd beter is”, aldus Sam Martens van Atmosafe.