saltosystemssnowballruimte.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 26 – juni 2021
Smartphone opent alle deuren voor groene flexwerkers

Sinds een jaar is in het Kortrijkse Evolis Business Park met start-up Snowball een groene accelerator aan de slag. In deze cleantech hub annex technologische proeftuin zijn heel wat groene flexwerkers met sterk variërende werkuren aan de slag. Hun toegangscontrole wordt geregeld door de cloud-gebaseerde KS-oplossing van SALTO Systems: een Digital Key op de smartphone.

36700609xl.jpg

DOSSIER  
FM Magazine 26 – juni 2021
Welke evoluties zullen de toekomst van FM bepalen?

Facility management evolueert razendsnel, niet in het minst door de huidige coronacrisis. Stelt u zich ook de vraag waar het in de toekomst naartoe moet binnen uw organisatie en functie? En welke evoluties de toekomst zullen bepalen? Neem dan zeker even de conclusie door van de belfa-werkgroep FM van de toekomst, die binnen vier domeinen interessante handvaten aanreikt.

interfaceco2negtapijttegelsflashline.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 26 – juni 2021
Eerste CO2-negatieve tapijttegels

Sinds 2018 zijn alle producten van Interface over de gehele productlevenscyclus CO2-neutraal via haar Carbon Neutral Floors™ Programma. Om een bijdrage te leveren aan het omkeren van de opwarming van de aarde gaat het bedrijf nog een stap verder met haar Climate Take Back-missie. “In grote panden, zoals scholen, ziekenhuizen of overheidsgebouwen, kan een (cradle-to-gate) CO2-negatieve tapijttegel, die over de hele levenscyclus CO2-neutraal is, een groot verschil maken”, zegt Janneke Leenaars, Duurzaamheidsmanager Noord-Europa bij Interface.

amanispacesunitzichtvijverfm.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 26 – juni 2021
Modulaire units matchen met design en duurzaam comfort

Met haar start-up Amani Spaces zet Charlotte Renson, samen met productontwikkelaar Bruno Claeys, haar eigen idee rond ‘tuinkantoren’ in de praktijk om. “Als een extra, personaliseerbare, eigen ruimte die design en comfort ademt”, aldus Renson. “Modulair opgebouwd, tot in de puntjes afgewerkt en polyvalent inzetbaar. Bijvoorbeeld als brainstorm-, evaluatie- of ontspanningsruimte in een bedrijfsomgeving, als thuispraktijk of thuiskantoor.”

atmosafemeettoestellenkantoor.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 26 – juni 2021
COVID-19: de stresstest voor onze binnenluchtkwaliteit

De COVID-19-crisis heeft voor een duidelijke toename van de aandacht voor binnenluchtkwaliteit gezorgd. “Klanten roepen onze expertise in om de juiste strategie te kunnen uitwerken”, aldus Robin Van Moeseke en Joachim Hertog van Atmosafe. “Uit onderzoek blijkt dat er grote prijs- en kwaliteitsverschillen zijn in de meettoestellen die op de markt zijn. Daarom kiezen bedrijven er dikwijls voor om expertise in te schakelen, eerder dan zelf tot de aanschaf van een meettoestel over te gaan.”

1f.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 26 – juni 2021
DEF Belgium – Nieuw gebouw als expertise center

Maak van de nood een deugd. Dat is precies wat DEF Belgium heeft gedaan! Door een continue groei op de Belgische markt – perfect in beeld gebracht door drie opeenvolgende nominaties voor een Trends Gazellen in de categorie Middelgrote bedrijven voor Brussel tussen 2019 en 2021 – werd begin dit jaar verhuisd naar een ruimer pand. De kans werd aangegrepen om er een real life showroom van te maken waar klanten verschillende oplossingen voor brandveiligheid kunnen ervaren.

kreonvanzonfmenergienegatief.JPG

REPORTAGE  
FM Magazine 26 – juni 2021
Koelen en verwarmen in één oplossing houdt energiefactuur laag

Recent nam horecagroothandel Van Zon een future-proof gebouw voor logistiek, opslag en kantoren in gebruik in Lommel. Een ontwerp van HVC Architecten uit Hasselt. Het nieuwe hoofdkantoor is 2,5 maal groter dan het vorige gebouw. De bouwheer maakte er een statement van de energiefactuur niet te laten stijgen. Mede op advies van Geert De bruyn, expert energie-efficiëntie en duurzaam bouwen, opteerde hij voor kreon klimaatplafonds en verlichting.

easyposteasyprintpbplusapp.png

REPORTAGE  
FM Magazine 26 – juni 2021
EasyPrint ontzorgt start-ups en KMO’s

Met hun start-up PB Plus willen Xavier Kluyskens en Arno Temmerman immobiliënkantoren helpen om plaatsbeschrijvingen bij verhuur te digitaliseren. Voor hun van dag tot dag sterk wisselende hoeveelheid uitgaande post doen ze een beroep op EasyPrint, een service van EasyPost. Ideaal voor start-ups en KMO’s die geen nood hebben aan een dagelijkse postophaling, maar nu en dan wel piekvolumes versturen.

coffeeathomeslogan.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 26 – juni 2021
Koffiecultuur op maat van de thuiswerker

Met haar vier bekende merken – Miko, Puro, Grand Milano en Bruynooghe – richtte Miko Coffee Service zich de voorbije decennia op de B2B-markt. De coronacrisis plaatste een en ander in een nieuw perspectief. Voor heel wat werknemers is thuiswerken een nieuwe ervaring. “Het pauze- en bijpraatmomentje op kantoor, waar men elke dag van een lekkere kop koffie kan genieten, is er niet meer. Met de webshop coffeeathome.be vult Miko Coffee Service nu – met een brede range aan smaken – ook de noden van de thuiswerkers, zeg maar de B2Home-markt, in.

kinnarpsthenewofficefmhuisstijl.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 26 – juni 2021
Aardse tint voor The New Office

We hebben het de voorbije jaren allemaal gemerkt: we trekken steeds meer de natuur in. Deze aantrekkingskracht wordt ook biofilie genoemd, letterlijk vertaald “de liefde voor het leven”. Maar waar komt deze drang vandaan? Heeft dat ook invloed op de manier waarop we gebouwen gaan inrichten. En hoe kijken ondernemingen tegen het gebruik van kleuren aan? Tijdens een Kinnarps-webinar ging Interior Designer Natasja Holvoet dieper in op dit trending topic.

40071748xl.jpg

DOSSIER  
FM Magazine 26 – juni 2021
belfa lanceert WeX (Workplace eXperiences) Cluster

De wereld verandert. De coronacrisis bracht een aantal zaken in een stroomversnelling. Organisaties die futureproof willen zijn moeten zich afvragen wat de definitie van facility management en workplace management is. De WeX Cluster, die momenteel binnen belfa wordt opgestart, buigt zich over deze vraagstukken. Sangara Klespis (WeX Leader binnen de belfa raad van bestuur): “We moeten hierop inspelen of anders gaan we achteruit. Het is een en-verhaal van inzoomen en uitzoomen binnen de VUCA-wereld. We gaan uit van een holistische visie. We willen de workplace management silo’s afbouwen en een sneeuwbaleffect teweegbrengen tussen diverse disciplines.”

vincentgiot.JPG

FM@WORK  
FM Magazine 26 – juni 2021
“Ik prijs mezelf heel gelukkig met deze job”

De vergelijking met de hotelbranche is nooit ver weg als we Vincent Giot spreken over zijn job als Facility & Security Manager bij de Nationale Loterij. Er moet volgens hem meer dan ooit worden ingezet op wellbeing en hospitality. En laten dat nu net twee waarden zijn die perfect passen binnen de filosofie van de Nationale Loterij, die een ‘Onderneming op mensenmaat’ wil zijn. Een gesprek met Vincent Giot aan de vooravond van zijn vijftigste verjaardag op 1 juni.