ba1m3dn01.jpg

EVENT  
FM Magazine 28 – december 2021
Achter de schermen van Brussels Airport

Welke facilitaire uitdagingen spelen zich af achter de schermen van Brussels Airport? Wie anders dan belfa-voorzitter Marc Van Horenbeeck (Facility and Renovation Projects Manager Brussels Airport Company) kan hier een beter antwoord op geven? Hij en zijn team boden ons een boeiende inkijk: van de HVAC-installatie, de bagage-afhandeling, het nieuw hoofdkwartier en de iconische Skyhall tot de oude en nieuwe terminal.

2021sedussehuboscreen014.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 28 – december 2021
Maak centrale diensten te allen tijde bereikbaar

De werkvloer was al ettele jaren in volle transformatie, maar het is ontegensprekelijk dat de coronapandemie alles in een ultieme stroomversnelling bracht. Een flexibel en hybride werkregime zal meer dan ooit de norm worden, met als gevolg dat ook de werkplek de nodige flexibiliteit moet bieden. En dat beperkt zich lang niet tot flexwerkplekken alleen. Ook centrale diensten zoals postbedeling, IT en fleet management zullen onafhankelijk bereikbaar moeten zijn.

atlanticgointernaatlvormig.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 28 – december 2021
Comfortabele, zuinige verwarming en SWW-productie voor Hasselts internaat

Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap groepeerde drie Hasseltse internaten in één nieuwbouw voor 150 studenten uit de Topsportschool en de Hotelschool. Het moderne, L-vormige gebouw aan de Elfde-Liniestraat valt o.m. op door de claustraverbanden op de hoeken. Dit ontwerp van POLO Architects, Arcadis en Buro Landschap integreert zich naadloos in de campus en het stadspark. Voor verwarming en productie van SWW combineerde installatiebedrijf Vandenbriele (Democo) gascondensatieketels van 2 brands uit de Atlantic Group: ACV en Ygnis.

peterdierickx202110facilityawardsc215.jpg

FACILITY AWARDS  
FM Magazine 28 – december 2021
FACILITY AWARDS

Het geduld van de vijf finalisten voor de prestigieuze belfa-award ‘Facility Manager of the Year’ werd door de coronacrisis danig op de proef gesteld. Op 14 oktober was het eindelijk zover. Peter Dierickx (facilitair directeur AZ Maria Middelares) kwam als winnaar uit de bus tijdens een live event in Brussels Expo. Hij volgt Jan Flament op als Facility Manager of the Year.

kinnarpsnmbslagom.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 28 – december 2021
NMBS volgt het Scandinavische spoor

De hoofdzetel van NMBS huist in het welbekende gebouw aan de Frankrijkstraat in Brussel. Recent werd de zone waar de administratieve diensten huizen, grondig onder handen genomen. Working Tomorrow analyseerde de werkplek en samen met Kinnarps creëerden ze een aantrekkelijke en dynamische werkomgeving.

denispenneldavidplas77933.jpg

WEX GUEST  
FM Magazine 28 – december 2021
“Hybride werken ingeburgerd op lange termijn”

Het hybride model, een mix tussen werken op kantoor en telewerken, is volop in opmars. “Dat ligt voor de hand”, zegt Denis Pennel vanuit zijn specialisatie in vraagstukken rond de evolutie van workforce en workplace. Daarnaast is hij ook directeur-generaal van de World Employment Confederation (WEC), een mooie achtergrond om in onze Wex stream de opgang van hybride werkvormen en de impact ervan op de bedrijfsorganisatie te analyseren.

ccepchaudfontainevrijwillgerswerk.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 28 – december 2021
Klimaatambities mineraalwaterbottelarij Chaudfontaine intact

Op 14 juli werd het zuidoosten van België getroffen door zware overstromingen. Ook in de omgeving van Chaudfontaine drong het water van de Vesder huizen en gebouwen – waaronder de mineraalwaterbottelarij Chaudfontaine – binnen. Medewerkers hielpen het bedrijf én de buurt bij de heropbouw. Na één maand kon worden heropgestart. De ambitie om tegen 2023 klimaatneutraal te worden blijft overeind.

artistimpressionvalley1800x1613_2.jpg

YOUNG BELFA  
FM Magazine 28 – december 2021
Young belfa

Iedereen kent de drie P’s van duurzaamheid, die John Elkington in 1994 opstelde als richtlijn voor duurzame ontwikkeling. People, Planet en Profit ofwel de effecten van bedrijfsvoering op de mensen, de planeet of het leefmilieu en de economische winst. In navolging van de Millenniumdoelstelling (2000-2015) en de Agenda 2030 werden de drie P’s uitgebreid naar de vijf P’s van duurzaamheid, waaruit de wereldberoemde Sustainable Development Goals van de United Nations volgden.

paul2.JPG

FM@WORK  
FM Magazine 28 – december 2021
“Ontzorgen staat bij FARYS centraal”

FARYS, tot 2014 bekend als TMVW, is een van oorsprong Vlaamse drinkwaterintercommunale. Doorheen de jaren kwamen daar heel wat nevenactiviteiten bij, zoals het beheer van zwembaden. FM groeide uit de exploitatie- en investeringsactiviteiten voor de sportdivisie. Sinds twee jaar is het een aparte entiteit eveneens ten dienste van eigen infrastructuur en gebouwen van openbare instellingen zoals steden, OCMW’s, politiezones en dergelijke meer. De afdeling zet sterk in op professionalisering en heeft nog heel wat in petto, benadrukt Paul Van Belleghem (senior projectleider FM Beheer TMVW): “We zijn een dynamische opdrachthoudende vereniging met een privatief karakter. We zoeken voor iedere klant of gebruiker een passende oplossing. Ontzorgen staat centraal, zodat onze klanten zich kunnen toespitsen op hun kernactiviteit. We zijn hierbij doordrongen van duurzaamheid.”

testimonialpetrabeylemansgalapagos.jpg

LEDEN AAN HET WOORD  
FM Magazine 27 – september 2021
“Webinars bieden veel info binnen korte tijdspanne”

Galapagos doet research naar en ontwikkeling van kleine moleculegeneesmiddelen met innovatieve werking. Petra Beylemans is ruim twee jaar facility coordinator in de Mechelse vestiging, hoofdzakelijk voor de soft services. De interessante opleidingen en infosessies die dieper ingaan op de ontwikkelingen binnen het vakgebied vormden de aanleiding om lid te worden van belfa. De webinars vallen in het bijzonder in de smaak.

testimonialannehoekstra.jpg

LEDEN AAN HET WOORD  
FM Magazine 27 – september 2021
“belfa als sparringpartner”

Anne Hoekstra heeft ongeveer acht jaar ervaring in Facility Management en werkt sinds ruim een jaar als Facility Coordinator bij Alken-Maes, waar ze facilitair verantwoordelijke is voor de hard en soft services van twee kantoren en drie brouwerijen. Ze vindt in het belfa-lidmaatschap een sparringpartner en manier om de recente ontwikkelingen binnen het vakgebied te volgen.

youngbelfatessbruneel.jpg

YOUNG BELFA  
FM Magazine 27 – september 2021
Facility is nooit op vakantie

Tess Bruneel evolueerde van planmatige scout tot alumnus van de opleiding Facility Management en is sinds april 2021 de nieuwe property manager bij BnbSupport. De start-up voorziet in onderhoudsdiensten voor vakantiewoningen en het administratief ontzorgen van de woning-eigenaren. Ook wil BnbSupport de brug zijn tussen eigenaren en gasten en voorzien in de online publicatie van de vakantiewoningen op onder andere Airbnb en Booking.com.