1_6.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
Nestor Company koppelt kwaliteit aan service

“We zijn leverancier van een ruim en zeer divers aanbod van kwalitatieve en hoogtechnologische producten waarmee we de eindgebruiker een pasklare oplossing voor zijn behoeften kunnen bezorgen”, vertelt Armand Van den Bogaerde, zaakvoerder van Nestor Company uit Deinze. “Hiervoor teren we op onze uitgebreide ervaring die we doorheen de jaren hebben opgebouwd. Ik vind dat zeer belangrijk dat we aan ons productgamma een performante logistieke ondersteuning van de professionele beveiligingsinstallateur koppelen.”

ricohparcelmaillockers_1.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
Ricoh pakt uit met Smart lockers en Ricoh Spaces

Ricoh neemt voor het eerst deel aan FM-Day, waar ze haar Smart lockeroplossingen en Ricoh Spaces concept wil laten zien. “Facility Managers zijn nog te weinig bekend met ons gamma aan oplossingen, specifiek voor hun werkdomein ontwikkeld. De meeste kennen ons wel als leverancier van multifunctionele printers, maar onze smart lockers en onze oplossing voor het beheer en de reservatie van de werkplekken zijn minder top of mind”, zegt Adriaan Dries, Business Marketeer bij Ricoh België en Luxemburg.

zapfloorrapportlegrandposte.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
Zapfloor zoemt in op coworkers en hun gebruikerservaring

Net als vorig jaar neemt zapfloor deel aan FM-Day. Ditmaal wordt er gefocust op coworking en op de gebruikerservaring die zapfloor aanbiedt. Samen met Worktech Academy, een internationale onderzoeksinstelling die rapporteert over manieren van werken, werd een rapport opgemaakt over de trends in coworking, en hoe deze zich vertalen naar de kantoren van bedrijven.

qualipso1.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
Een specialist in kwaliteitscontrole en beheer van schoonmaak

Benoit de Dordolot staat aan het hoofd van QUALIPSO, een firma die al 27 jaar actief is in de optimalisatie en het beheer van contracten voor soft facilities, en kwaliteitscontrole van schoonmaak en groenonderhoud. Zo draagt het bedrijf bij tot een beter milieu en het welzijn van de medewerkers van de klanten. QUALIPSO is internationaal actief met zwaartepunt in België en wil de aanwezigheid in Vlaanderen versterken. De firma rekent daarvoor op troeven zoals het professionalisme en de ISO 17020 acceditatie

gatehousebezoekersregistratievincottekiosk.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
Gatehouse laat bezoekers flexibel en intuïtief registreren

Als software ontwikkelaar van een klantvriendelijke, professionele, digitale bezoekersregistratie in een cloud-toepassing ondersteunt Gatehouse de recepties van zijn klanten, in hoofdzaak actief binnen de industrie en de voeding. Via een aantal USP’s zorgt Gatehouse voor een spontane, intuïtieve, snellere en juistere registratie van hun bezoekers. In de jaren 2022-2023 (24/24) was het systeem 99,8 % operationeel.

fmkoworkerlokerenflexibiliteit.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
‘Koworker: flexwerken en vergaderen met inspiratie aan je zijde’

In 2020 werd in Lokeren coworkingspace Koworker opgericht. Een ruime garage in de Lepelstraat onderging een complete transformatie en werd omgetoverd tot een eigentijdse coworking, met een functionele vergaderruimte. Gunstig gelegen nabij het centrum, tegenover het ziekenhuis in Lokeren, en in de nabijheid van de autosnelweg E17 biedt deze gedeelde werkruimte alle voorzieningen voor flexwerken en vergaderen.

flokkthesustainableoffice3typewerkomgevingen.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
De duurzame en mensgerichte zitfilosofie van Flokk

Met haar ontwerpprincipes rond ecodesign en duurzaamheid was Flokk reeds in de jaren 90 een pionier in de markt van het zitmeubilair. Door de acquisitie van een aantal belangrijke soft seating merken is deze van oorsprong Scandinavische zitspecialist uitgegroeid tot Europees marktleider en een internationaal georiënteerde House of Brands. Op FM-Day pakt Flokk uit met The Sustainable Office.

cbrepeoplegws524a9397.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
“Facility management begint bij technische installaties”

Wie aan facility management denkt, heeft doorgaans vooral de zogeheten ‘soft services’ voor ogen: schoonmaak, catering, beheer van vergaderzalen, enzovoort. Achter de noemer schuilt echter ook een andere, minstens even belangrijke, tak van ‘hard services’: het onderhoud en beheer van de technische installaties die onder meer het comfort, het energieverbruik, de veiligheid en de conformiteit van de werkplek bepalen. Dat is hét startpunt van elk FM-verhaal, meent Guy Claes van CBRE Global Workplace Solutions (GWS). “Alles begint bij een goed functionerend gebouw.”

ethiashasseltkantoorinrichting45.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
Pami – Ethias Hasselt

De Vlaamse hoofdzetel van verzekeraar Ethias aan de Prins-Bisschopssingel in Hasselt is al 40 jaar een opgemerkte, futuristische verschijning. Ethias besliste drie jaar geleden om het gebouw een nieuwe toekomst te geven. Na een ingrijpend en veelzijdig renovatieproject verrast het iconische gebouw sinds december 2023 opnieuw zijn gebruikers. Bovendien is de kantoorinrichting bepalend als ‘master’ voor toekomstige Ethias werkplekprojecten.

unknown1.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 37 – maart 2024
Werk- en ziekteverzuim, personeelsverloop? Facilitaire tussenkomst gewenst

“Waar het onfris ruikt of stinkt, willen we het liefst zo snel mogelijk weg.” Op plaatsen met geuroverlast gaan mensen lopen, komt er minder vaak bezoek, of vertrekken de medewerkers om elders aan de slag te gaan waar het niet stinkt. Als oorzaak van personeelsontevredenheid staat geurhinder in de top 3. Geurindrukken brengen emoties en herinneringen tot leven, beïnvloeden ons buikgevoel, onze gedragingen, ons humeur en welzijn, en onze prestaties.

20230629141704_1.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 36 – december 2023
Zespri-kantoor bruist opnieuw

Het Zespri-kantoor in Berchem ademt opnieuw de Zespri spirit. En komt tegemoet aan de noden ten gevolge van het structureel thuiswerken. Eff3ct ontwikkelde in functie van de nieuwe strategische visie en in nauwe samenwerking met het management een bruisende, verbindende en duurzame werkomgeving.

231009tmp8983.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 36 – december 2023
Duurzame verlichting op maat van fabriek in ontwikkeling

Het hoogtepunt van de energiecrisis was voor heel wat bedrijven een duidelijke incentive om te investeren in een meer duurzame infrastructuur. Voor meubelfabrikant Bauwens betekende dat in de eerste plaats een volledige relighting van de pakweg 40.000 m2 aan productiehallen op de site in Beernem. De energiespecialisten van Ensatec zorgden samen met TRILUX voor een realisatie waarvan niet alleen de bedrijfsleiders, maar ook de arbeiders dagelijks de vruchten plukken.

20230921123514.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 36 – december 2023
De toekomst van werk en werkomgeving

Meer dan ooit staat de toekomst van ‘werk en werkomgeving’ op de agenda binnen elke organisatie. De revolutie naar het hybride werken gaat gepaard met veel complexiteit, maar biedt evenzeer ontzettend veel kansen. Ahrend nodigde uit voor een interactief debat met ervaringsdeskundigen en visionaire leiders.

youngbusinesswomanworkingonlaptopatsharedo20230131231931utc.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 36 – december 2023
Optimaal gebruik van kantoorruimte door meting van bezetting

De opkomst van telewerk heeft een fundamentele verandering in kantoorbeheer teweeggebracht. Vele bedrijven zijn overgestapt op een hybride formule, waarbij werknemers slechts een beperkt aantal dagen op kantoor doorbrengen. Dat heeft niet alleen zijn gevolgen voor de bezetting, maar ook voor het type ruimtes dat nodig is, bijvoorbeeld als werknemers hoofdzakelijk naar kantoor komen voor vergaderingen of om presentaties te geven. Dat stelt de gebouwenbeheerder voor heel wat nieuwe problemen. Een systeem van realtime bezettingsmeting zoals dat van Ubigreen kan dan een uitkomst bieden.

athieftryingtoburdenawindowdoorwiththecr20221104042346utc.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 36 – december 2023
Beschermingsmaatregelen tegen inbraak en diefstal in bedrijven

Dit risico kan alleen worden bestreden door een grondige combinatie van mechanische, elektronische en organisatorische preventieve maatregelen. Managers zijn uiteraard over het algemeen verzekerd om financiële verliezen te dekken, maar deze dekken niet de emotionele en affectieve schok die wordt gevoeld, de vertragingen in de levering, het verlies aan vertrouwen van de klant, enz.

bomalrccleaning.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 36 – december 2023
Let’s rethink cleaning: welke kaart(en) trek jij?

Met de aanpak ‘Let’s rethink cleaning’ neemt BOMA een flinke aanloop naar haar 50-jarig bestaan in 2024. “Elke Facility Manager wil grip krijgen op zijn of haar schoonmaakkosten. Met deze aanpak geven we 92 praktische tips waarmee hij of zij aan de slag kan om vandaag al impact te creëren. Want de grootste impact maken we samen”, zegt Gert Bresseleers, de nieuwe CEO van BOMA. “Een gezonde balans tussen Planet, People en Profit zorgt voor echte waardecreatie.”

vincifm36doordachtenergiebeheeroperatoren.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 36 – december 2023
Via een doordacht energiebeheer naar een lagere energiefactuur

Hoge energiefacturen, onzekere prijsevoluties, klimaatdoelstellingen. Europa legt harde doelstellingen op voor energiebesparingen en CO2-reductie. Logisch dat bedrijven ’s nachts wakker liggen van energiekosten voor nieuwe gebouwen en voor het bestaande gebouwenpark. Voor het energie management kan VINCI Facilities een standvastige partner zijn voor energiebeheer, op korte en lange termijn.

engelssurfacerosskopfmirureserve.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 36 – december 2023
Ontwerp een modulaire designbalie in solid surface

Als exclusief invoerder en verdeler van verschillende premium Solid Surface merken in ons land blijft Engels Surfaces zijn productaanbod diversifiëren. Nu gaat de solid surface specialist uit Malle een stapje verder in zijn samenwerking met Rosskopf + Partner. Deze pionier in solid surface materialen werkt al jaren samen met toparchitecten zoals Thomas Vietzke & Jens Borstelmann. Het resultaat mag er zijn: de Miru® modulaire designbalies. Vakmanschap ontmoet architectuur.

173033892xlnormalnone.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 36 – december 2023
Zij aan zij op de werkvloer maar wie voert welke taken uit?

Distributiecentra en magazijnen zoeken continu efficiëntere manieren om de supply chains te optimaliseren. Artificiële intelligentie (AI) wordt steeds meer ingezet om de voorraad proactief en in realtime aan te passen, en alsmaar sneller te leveren. Dit proces faciliteert dan weer robotisering en cobotisering. Zo krijgt de mens nieuwe collega’s én taken op de werkvloer.

meethetoutdoorbackpackpegasus.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 35 – september 2023
Backpack technologie brengt ook outdoor omgeving volledig in kaart

Om outdoor omgevingen in kaart te brengen schakelde MEET HET reeds drones, (on)bemande vliegtuigen en mobile mapping systemen in. Met de hoogtechnologische backpack, uitgerust met externe sensoren, werd een efficiënte, aanvullende technologie ontwikkeld, waarmee zowel van mensvriendelijke als gevaarlijke outdoor omgevingen een digital twin kan worden gemaakt.

mutectompetersteam.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 35 – september 2023
Een centrale facilitaire dienst in een onderneming is cruciaal

“De energiecrisis heeft voor een exponentiële groei gezorgd omwille van de verhoogde installatie van zonnepanelen”, zegt Tom Peters van Mutec, een verticaal geïntegreerd bedrijf uit de Willy Naessens Group, gespecialiseerd in industriële platte daken, voor de groep en voor derden. “Door onze groei op de renovatiemarkt, kruisen we steeds meer het pad van de Facility Manager.”