1f_2.jpg

COMPANY SPOT  
FM Magazine 35 – september 2023
SafeZone zorgt voor veiligheid voor alle medewerkers, altijd en overal

Beste facility manager, stel je een nood- en veiligheidsbeheer voor waarmee je van alle medewerkers hun beschikbaarheid en exacte locatie kan bekijken, vrij met hen kan communiceren, hun interventie kan coördineren, bevestiging kan krijgen van de uitgevoerde taken en al meteen nieuwe opdrachten geven… en dit in real-time!

ingeniumbimvisibleinformatie.jpg

COMPANY SPOT  
FM Magazine 35 – september 2023
BIMvisible app helpt de Facility Manager tijd en geld besparen

Met BIMvisible lanceert studiebureau Ingenium een onmiddellijk inzetbare app die techniekers in staat stelt sneller en efficiënter te werken. “Met behulp van augmented reality worden technieken (inclusief informatie), verborgen achter plafonds en muren, zichtbaar op basis van het BIM-model”, zegt Francisco Baeten, Business Development Manager BIMvisible bij Ingenium. “De app en de digitale kluis faciliteren ook het werk van de gebouwbeheerder.”

meethetoutdoorbackpackpegasus.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 35 – september 2023
Backpack technologie brengt ook outdoor omgeving volledig in kaart

Om outdoor omgevingen in kaart te brengen schakelde MEET HET reeds drones, (on)bemande vliegtuigen en mobile mapping systemen in. Met de hoogtechnologische backpack, uitgerust met externe sensoren, werd een efficiënte, aanvullende technologie ontwikkeld, waarmee zowel van mensvriendelijke als gevaarlijke outdoor omgevingen een digital twin kan worden gemaakt.

mutectompetersteam.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 35 – september 2023
Een centrale facilitaire dienst in een onderneming is cruciaal

“De energiecrisis heeft voor een exponentiële groei gezorgd omwille van de verhoogde installatie van zonnepanelen”, zegt Tom Peters van Mutec, een verticaal geïntegreerd bedrijf uit de Willy Naessens Group, gespecialiseerd in industriële platte daken, voor de groep en voor derden. “Door onze groei op de renovatiemarkt, kruisen we steeds meer het pad van de Facility Manager.”

rel202306cssi4.jpg

DUURZAAMHEID  
FM Magazine 35 – september 2023
Relieve Furniture geeft kantoormeubilair een tweede leven

Soms staat een deeltje van de CO2-winst in een hoekje waar je het niet verwacht, met name dat van het niet meer gebruikt kantoormeubilair. “Door die items via ons platform aan te bieden aan non-profit-initiatieven of kleinere ondernemingen, komen ze terecht bij organisaties die er wél nog iets aan hebben en draag je bij aan de circulaire economie”, vertelt Jeremy Van Mullem, founder van Relieve Furniture.

xlgjuillet2023hd5136.jpg

INTERVIEW  
FM Magazine 35 – september 2023
‘Als schoonmaakbedrijf moet XLG het voorbeeld geven op het gebied van ESG’.

XLG is volop bezig met het ontwikkelen van zijn ESG-filosofie. Het doet dit via een aantal toonaangevende maatregelen en projecten, en met de medewerking van adviesbureaus zoals W Agency, D-Carbonize en eBloom. Michel Jadoul, Business Unit Manager Facility voor de regio Brussel-Brabant-Henegouwen, getuigt van de ondernomen inspanningen om de ESG-strategie te verspreiden in de schoonmaakgroep. En daarbuiten.

netzeroandcarbonneutralconceptshandsholding20230627225158utc.jpg

INTERVIEW  
FM Magazine 35 – september 2023
“Vinçotte zet zich samen met zijn klanten volop in voor een toenemend veilige en efficiënte duurzame samenleving”

Vinçotte, in 2022 overgenomen door de Kiwa Group, heeft ambitieuze doelstellingen vooropgezet op het gebied van duurzaamheid, hernieuwbare energie en veiligheid. Steve Capelle, Head of Sales Building, en Christelle Binamé, Corporate Communication & Sustainability Manager, lichten de strategie van het certificeringsbedrijf toe.

markantworkwaysdesk.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 35 – september 2023
Workways voor een flexibele en duurzame werkplek

Onze manier van werken verandert, net als ons idee over hoe een werkplek eruit moet zien. En die verandering is continu. “Markant wil een dynamische werkplek creëren. Met Workways lanceren we een flexibele, duurzame meubelcollectie die mee evolueert met de behoefte van de gebruiker”, zegt Peter Van Snick, Country Manager van Markant. “Workways is een conceptprogramma dat een complete inrichting kan verzorgen: S2S desk, S2S vergadertafel, modulaire seating en kastelementen, open wall dividers en mobiel element voor TV en whiteboard.

arcweldinginconstructionarea20221206232329utc.jpg

DOSSIER  
FM Magazine 35 – september 2023
De vuurvergunning

Dit is vooral het geval bij lassen, slijpen, snijden, thermisch strippen of zelfs het heet aanbrengen van een waterdichte coating. De lijst van technieken en situaties met een hoog risico is lang. Voorbeelden van brand tijdens of na dit soort werkzaamheden zijn helaas veelvoorkomend.

fostpluspmdsorteren26000ton_1.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 35 – september 2023
PMD sorteren op de werkplek: facilitair personeel wijst de weg

PMD sorteren is goed ingeburgerd bij de Belgen. De uitbreiding van de PMD-sorteerboodschap heeft sorteren nog eenvoudiger gemaakt, want ze is overal en voor iedereen gelijk. Flessen, blikjes, yoghurtpotjes en plastic schaaltjes gaan in de blauwe zak. Op de werkvloer is er wel nog werk aan de winkel wat de kwaliteit van ingezamelde PMD betreft. Gelukkig kan het facilitair personeel hier een centrale rol spelen.

alpheiosfundamentalsschoonmaaksector.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 35 – september 2023
Met een brede aanpak en verbinding een podium voor de schoonmaker creëren

Met een nieuw totaalconcept, gebaseerd op een aantal Fundamentals, wil Alpheios de schoonmaaksector – schoonmakers én leidinggevenden – een nieuw elan meegeven. “In functie van het probleem op de werkvloer, reiken we een specifieke oplossing (in de richting van kwaliteitsmeting, calculatie, digitale tools etc.) aan. Het concept dat we lanceren, is vrij atypisch voor de sector”, zegt Mariska Binnemans die als Alpheios Performance Solutions Director een 30-tal consultants in België en Nederland aanstuurt.

ccimattbfrixisduurzaam.jpg

FOCUS  
FM Magazine 35 – september 2023
Profacility lanceert 1ste podcast: “Groenbeheer binnen de omheining”

Groenbeheer binnen de omheining: hoe pak je dat efficiënt aan? Het is het onderwerp van de eerste Profacility Podcast#1, een realisatie in samenwerking met Krinkels. In deze aflevering spreekt moderator Mieke Loncke met Koen Vanhoutte, directeur Krinkels Greencare.

handsofwomenandmencollectplasticwasteforc20221206021136utc.jpg

GROENBEHEER  
FM Magazine 35 – september 2023
Wat doet jouw bedrijf om de afvalberg te verminderen?

Gedurende één week zoveel mogelijk bewustmakingsacties uitvoeren rond afvalbeheer. Dat is de uitdaging van de Europese Week van de Afvalvermindering (EWAV), een initiatief dat onder impuls van lokale en regionale overheden allerlei actoren samenbrengt om activiteiten te organiseren. Doet jouw bedrijf ook mee?

sopremaibiczoemdakwildebestuivers.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 35 – september 2023
“Zoemdaken helpen biodiversiteit in onze steden”

Naast waterdichting en isolatie ontplooit Soprema ook steeds meer ‘gekleurde’ activiteiten op het ‘zwarte’ dak. Denk aan gebruiksdaken en totaalpakketten zoals Skywater (blauwe daken), Soprasolar (gele daken) en Sopragreencover (groene daken). “Zoemdaken zijn het nieuwste paradepaardje binnen ons segment groendaken. Zij helpen de biodiversiteit in onze steden redden”, aldus de specialisten van IBIC en Soprema.

foto1.jpg

YOUNG BELFA  
FM Magazine 34 – juni 2023
“Facilities dragen zorg voor de zorg”

Anneleen D’hoop vond haar passie voor facilities in de zorg. Momenteel is ze domeinverantwoordelijke facilitaire diensten bij AZ Delta, waar ze zichzelf omschrijft als een ‘tactische kameleon’ die ‘zorg draagt voor de zorg’.

fm34beursdesignnationkleurrijk.jpg

EVENT  
FM Magazine 34 – juni 2023
Kortrijk XPO zet nieuwe design community in de steigers

Met Design Nation lanceert Kortrijk XPO een volledig nieuw vakbeursconcept rond design. Op 19 en 20 oktober as. zal dit kleurrijke B2B-event – met een knappe all-in scenografie – voor het eerst plaats vinden in de hallen 2 en 3.

vincitwinopsgebouwgosselies.jpg

REPORTAGE  
FM Magazine 34 – juni 2023
Beheer je kantoor kostenefficiënt en hou je medewerkers content

Een bedrijfspand dat goed beheerd wordt, levert een belangrijke besparing op en draagt bij aan de tevredenheid van je mensen. Ook software, het Internet of Things en AI kunnen helpen je gebouw efficiënt te beheren. TwinOps doet het beheer en de interventies vlotter verlopen, maar ook energie en kosten besparen, zo blijkt uit de testing van het nieuwe gebouw van VINCI Facilities in Gosselies.

ccfabory3.jpg

COMPANY SPOT  
FM Magazine 34 – juni 2023
“Dankzij een goede koffiepartner de focus leggen waar die nodig is”

Onlangs vierden ze hun 75-jarig bestaan, maar Fabory Group heeft meer om tevreden over te zijn dan enkel hun bouten, moeren en schroeven van hoge kwaliteit. Althans, dat zegt Logic Support en Facility Manager Toon Mariën. Hij vertelt over het belang van een goede koffiepartner, die ervoor zorgt dat heel het team de focus kan leggen waar die echt nodig is.

1equansbuildingefficiencygestionenergetique.jpg

COMPANY SPOT  
FM Magazine 34 – juni 2023
Slimme gebouwen vragen slimme oplossingen

Een gebouw is meer dan een hoop stenen en installaties. Onder invloed van veroudering, een wisselend gebruik, maar ook variaties in de omgeving, kan je stellen dat elk gebouw leeft. Willen we het zo optimaal mogelijk aansturen en benutten, dan dienen we met andere woorden dezelfde flexibiliteit aan de dag te leggen. Een pittige uitdaging voor gebouwbeheerders en facility managers, al biedt Equans onder de noemer Smart Building Solutions heel wat digitale tools om het werk te verlichten en zo mogelijk zelfs over te nemen.

karcherfmviandencontrast.jpg

COMPANY SPOT  
FM Magazine 34 – juni 2023
Reverse graffiti op damwand: een kunstwerk van zijn tijd

Op een damwand in het Luxemburgse Vianden werd een bijzonder kunstwerk gecreëerd. Samen met Kärcher en energiebedrijf SEO maakte kunstenaar Klaus Dauven een reverse graffiti – ook green graffiti genoemd – op het 100 meter brede en 30 meter hoge oppervlak van de damwand bij de Lohmühle. “Cleaning zit in het DNA van Kärcher, maar waardebehoud, ‘caring’, in de vorm van het onderhouden van grote monumenten en gebouwen, evenzeer. Dit project brengt kunst en utiliteit samen”, zegt Bart Hullebroeck, Marketing Manager bij Kärcher NV.

zl2110ofch013amsteinwalthertandreasturm.jpg

INTERVIEW  
FM Magazine 34 – juni 2023
“Het belang van licht wordt in gebouwen nog altijd onderschat”

Groen Licht Vlaanderen, een verlichtingscluster met meer dan 80 aangesloten organisaties, verzorgt als kennisinstelling regelmatig een instapcursus voor derden over licht. En dat is nodig volgens Cluster Manager Catherine Lootens: “Verlichting is de laatste 20 jaar enorm veranderd. Het wordt alsmaar complexer om de juiste keuze te maken in functie van de noden van de gebruiker. Een holistische aanpak is aangewezen. Van lichtontwerp en verlichtingstoestellen tot lichtregelsystemen.”